Lletres i roses vermelles, eternes protagonistes de Sant Jordi

Maria Barceló reflexiona sobre la jornada del 23 d'abril

Maria Barceló, actual presidenta del Gremi de Llibreters de Mallorca i llibretera de Lluna, llibreria palmesana que acaba de complir 30 anys, reflexiona sobre una data que esperen llibreters i lletraferits a parts iguals: el 23 d’abril se celebra la gran festa del llibre: Sant Jordi.

“Es tracta d’una festa en què els llibres respiren, d’un dia molt esperat per tots els llibreters, que surten al carrer per acostar la lectura al ciutadà”, revela Barceló. “La gent hi respon sortint al carrer, apropant-s'hi, descobrint títols que desconeixia i adquirint llibres”. Amb la proximitat física, la relació amb escriptors i editorials locals també s’estreny, ja que la majoria de llibreries programa signatures de llibres a les seves paradetes d’autors amics i/o de les darreres novetats.

El Gremi de Llibreters és l’organitzador de Sant Jordi, amb el qual col·laboren Ajuntament de Palma i Consell de Mallorca aportant infraestructura, facilitant la sortida de les llibreries al carrer i organitzant activitats relacionades amb el foment de la lectura tant en espais públics com a les diferents llibreries.

En sortir al carrer el 23 d’abril, l’habitant de Ciutat es troba els carrers plens de paradetes de llibres. Enguany són entre 30 i 35 les llibreries que tenen representació al carrer, i arriben a 70 les paradetes, sumant llibreries, editorials i associacions que se sumen a la festa. L'àrea en la qual s’estableixen inclou la plaça d’Espanya, el carrer dels Oms, el de Sant Miquel, Marquès del Palmer i Cort.

Enguany, com a novetat, es trobaran dues paradetes de flors, a més de les habituals de la Rambla, que han decidit participar en l'esdeveniment venent les tradicionals roses vermelles en aquest circuit de lletres, concretament a Marquès del Palmer i a Porta Pintada. D’aquesta manera es facilita l’adquisició dels dos veritables protagonistes de Sant Jordi, amb la vènia del drac: les flors i la literatura. Per part del Gremi –que fa anys podia obsequiar amb roses els seus clients, però va haver de deixar de fer-ho a causa de la crisi econòmica–, s’espera que aquest sigui l’inici d’una gran amistat.

Respecte de la previsió dels títols més venuts, Maria Barceló preconitza que la cosa esdevindrà bastant igualada, i destaca dos títols: ‘Qui diu que l’historiador és mort’, de Pere Ferrer, i ‘Vocabulari privat’, recull de relats escrits per Antònia Vicens i Josep Maria Llompart.

“El Gremi de Llibreters de Mallorca”, assegura la seva presidenta, “s’esforça, en el moment actual, per motivar la gent facilitant l’accés a les llibreries. Que aquestes deixin de ser espais de compra-venda de llibres per convertir-se en llocs de reunió en què l’usuari se senti còmode i pugui assistir a esdeveniments culturals, com presentacions de novetats, taules rodones, clubs de lectura i recitals”.

Durant el dia de Sant Jordi, a part de les esmentades paradetes, les llibreries estan obertes en el seu emplaçament habitual i s’aplicarà un 10% de descompte en totes les compres de llibres.

Només queda desitjar una feliç jornada de Sant Jordi i obrir bé els ulls per començar a deglutir lletres.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF