Cultura 08/09/2020

La llei de memòria democràtica de l'Estat posarà fi a les fundacions públiques que enalteixin dictadors

El govern espanyol aprovarà la setmana que ve la futura norma de memòria històrica

Núria Rius
1 min
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, en roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimarts.

MadridDesprés de mesos amb l'anunci damunt la taula, el govern espanyol farà un pas perquè Espanya tingui una llei de memòria democràtica. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha avançat que el consell de ministres del 15 de setembre hi donarà llum verda. En roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimarts, Calvo ha detallat que "no hi haurà cap fundació amb recursos públics que enalteixi idees totalitàries o figures dictatorials". La futura legislació s'emmarca en el pla normatiu que aquest dimarts ha presentat el govern espanyol i que recull les línies mestres del nou curs polític. "La memòria democràtica inaugurarà el pla", ha destacat Calvo.

La llei facilitarà recursos públics per exhumar les víctimes del franquisme i prohibirà les entitats que rebin diners públics i que enalteixin totalitarismes o figures dictatorials. Amb tot, fonts de la vicepresidència primera han assegurat que la futura norma també obrirà les portes per posar fi a les fundacions en general, és a dir, les privades que enalteixin dictadors, com ara la Fundación Nacional Francisco Franco. Segons Calvo, la democràcia espanyola ja està “en condicions de maduresa per mirar el seu passat amb justícia i dignitat” com han fet “altres grans democràcies”.

El nucli central de la llei, segons el govern espanyol, serà el “reconeixement” de les víctimes i la seva “dignificació”. La vicepresidenta també ha explicat que ha treballat la reforma amb els grups parlamentaris i ha obtingut resultats “fructífers” per fer una llei que “homologui” la democràcia espanyola amb altres d'europees en matèria de memòria.

stats