TENDÈNCIES
Cultura 09/06/2013

Lindy Hop, el ball de la crisi que sedueix Mallorca

Desenes de joves omplen els carrers a ritme de swing

Mercè Pinya
3 min

PalmaPerquè els no iniciats ho puguin entendre, el jazz és la música, el swing és el ritme i el lindy hop és una de les modalitats de ball que es poden dansar amb aquest estil musical. La febre del lindy hop ha travessat la mar i ha arribat a Mallorca. A dia d'avui, ja es poden comptar en més d'un centenar els joves i no tan joves que s'han aproximat a aquest ball a l'Illa, un ball que viu els darrers anys una revifada arreu del món.

La Gran Depressió, l'origen

Si tenim en compte que els orígens del swing es remunten a finals dels anys 20 i als voltants de la crisi de 1929, són molts els que apunten que la coincicència de la febre del swing no és casual. L'estil el popularitzaren ballarins afroamericans a mitjan dècada dels vint a les grans sales de ball on tocaven les big bands de swing. El swing és la música popular per excel·lència del segle XX, és culta però es deixa escoltar per a les orelles dels profans. El lindy hop, el ball, té molta relació amb la música i el que és cert és que ningú no pot estar gaire temps aturat quan escolta swing.

"És una música de negres i els afroamericans de tots els problemes que han patit, que han estat molts, n'han fet virtut. Aquesta música és de negres, treballadors i en crisi". Qui ho diu és Edgard Ginard, un dels impulsors d'Idò Swing, i un dels responsables que s'hagin organitzat classes de lindy hop a Mallorca. "A Barcelona la primera escola de lindy hop s'obrí l'any 1997, però era un ball residual. Ara s'ha tornat a posar de moda tot allò que té relació amb els anys '20-30-40". És impossible no divertir-se amb aquesta música i són molts els que interpreten la forta atracció d'aquest estil en molts joves com una oportunitat d'evadir-se d'una manera sana d'una realitat hostil.

Per tant, que ningú no s'estranyi si troba que al mig del carrer o la plaça del seu poble un grup de gent que balla de manera molt enèrgica i desbocada; això significa que s'ha topat amb el que els 'lindyhoppers' anomenen un clandestí, un ball improvisat enmig del carrer.

Les classes

Fins al 2011 l'únic contacte que havia tingut Mallorca amb el lindy hop havia estat al gràcies al Festival de Jazz de sa Pobla, que n'havia organitzat un concurs, i altres ballades al carrer puntuals, sempre de la mà d'estrangers o visitants.

Amb tot, explica Edgard Ginard, "Alaró, en ser el primer poble de l'Illa que va tenir electricitat -hi arribà el 1901-, es convertí en 'referent' de la modernitat. Les tendències culturals arribaren allà abans que enlloc i els integrants de la banda municipal de música els vespres es pintaven de negre i tocaven swing". El que no se sap, però, és si hi havia ningú al poble que sabia ballar.

Emperò, no va ser fins a l'any 2012 quan Idò Swing va prendre forma. Edgard recorda que sempre li havia agradat la música jazz dels anys '30. El març de 2012 començà un intensiu a Barcelona amb la germana d'una amiga seva, na Joana Sancho de la Jordana, qui acabaria essent fundadora, juntament amb ell, de l'associació Idò Swing. "Va ser la revelació. A partir d'aquí férem un altre curs intensiu però ens trobàrem que ja no podíem fer més cursos intensius a Barcelona perquè per al nostre nivell ja només se'n feien entre setmana i no podíem deixar les obligacions que teníem a Mallorca per anar-hi". És aleshores quan sorgeix la idea de fer intensius a Mallorca. Abans d'això, però, organitzaren alguns concerts de swing per veure l'acceptació que tenia l'estil a Mallorca. Obriren inscripcions i tot d'una s'omplí. Era el juliol de 2012 i feren dos grups d'unes quinze parelles cada un més un grup a Porreres d'unes deu o dotze parelles. "Va ser una explosió, ens tiràrem a la piscina fent el que a un altre lloc del món hagués estat un petit festival. Ho férem sense saber ben bé com aniria i va ser tot un èxit."

Avui, prop d'un any després Idò Swing fa cursos amb professors d'una escola barcelonina i les inscripcions s'han incrementat de manera espectacular. A la darrera edició dels intensius que procuren fer cada trimestre s'hi matricularen vint-i-tres parelles al primer nivell, tretze parelles al segon i quinze parelles al tercer, que són les que ballen des del juliol de 2012.

A banda dels cursos, però, Edgard recorda que el que importa és ballar, treure el ball al carrer "perquè si hi ha demanda hi haurà locals que programaran música en directe", l'autèntica raó de ser del swing.

stats