Publicitat
Publicitat

Música

La cantant Linda Ronstadt deixa la música per culpa del Parkinson

La malaltia li va ser declarada fa vuit mesos, però Ronstadt assegura que alguns símptomes se li van començar a manifestar fa vuit anys

La llegendària cantant nord-americana Linda Ronstadt ha dit que no pot cantar més perquè pateix el mal de Parkinson , diagnosticat fa vuit mesos , segons una entrevista que publica la revista de l'Associació de Jubilats . Ronstadt va explicar a la revista d'aquesta organització , coneguda per les sigles en anglès AARP , que els símptomes es van iniciar fa vuit anys però per molt temps ella va atribuir el deteriorament de la seva veu a la picada d'una paparra .

" La meva salut mai es va recuperar després d'això " va afegir Ronstadt , de 67 anys d'edat , que va atribuir així mateix el tremolor a les mans al resultat d'una intervenció quirúrgica en una espatlla . En l'entrevista amb Alanna Nash , reportera musical de AARP , Ronstadt descriu que es va adonar que "alguna cosa no anava bé" en la seva veu .

Una carrera interrompuda prematurament
" No podia cantar" , explica , "i no entenia per què . Jo sabia que era una cosa mecànica , que tenia a veure amb els músculs , però vaig pensar que tenia alguna cosa a veure amb la picada de la paparra " .

"És difícil diagnosticar el mal de Parkinson i quan finalment vaig anar a un neuròleg i em va dir que tenia aquesta malaltia , va ser un xoc total per a mi" , continua: " No ho hauria sospitat de cap manera".

Ronstadt , que va estar relacionada sentimentalment amb homes tan notables com l'ara governador de Califòrnia , Jerry Brown , i el cineasta George Lucas , va contribuir a la renovació de la música folk rock a finals de la dècada de 1969 i començaments de la de 1970 . Després dels seus inicis professionals com a cantant del grup Stone Poneys va aconseguir fama com a solista i va conquerir onze premis Grammy , dos premis de l'Acadèmia de Música Country i un Emmy . Els seus àlbums han guanyat categoria d'or , platí i multiplatí .

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF