EL PLA DE XOC DEL TEATRE D'ÒPERA CATALÀ
Cultura 22/02/2011

El Liceu recula una dècada

La retallada del 15% de l'aportació de la Generalitat al Liceu, que se suma al 10% del ministeri, obliga el teatre a prendre mesures dràstiques: entrades més cares, tot el setembre tancat i l'amenaça d'un ERO.

Laura Serra
3 min

BarcelonaLa presentació de la temporada artística del Liceu per al 2011-12 va tenir ahir més notes de rèquiem que d'opereta. Les xifres de les retallades de les ajudes públiques van eclipsar del tot els títols operístics. L'última, d'un 15% (uns 1,6 milions d'euros), la va anunciar la Generalitat al director general del teatre, Joan Francesc Marco, tot just fa un mes i és efectiva per a la temporada que ja està en marxa i per a la vinent, que ja estava tancada. Aquest daltabaix s'afegeix a la retallada que va anunciar la primavera del 2010 el ministeri i que és d'un 30% aplicable progressivament en tres anys (el vinent, suposa 1,3 milions menys). Això significa que el pressupost per a la temporada 2011-2012 que va presentar ahir el Liceu es queda amb només 48,5 milions d'euros, una xifra tan baixa com la de l'any 2002. "Estem com fa deu anys", va afirmar Marco, resignat després de quatre anys de retallades consecutives. La directora econòmica, Anna Serrano, va remarcar que hi ha "un canvi de model de gestió del teatre", perquè per primer cop el Liceu s'haurà de finançar majoritàriament amb recursos propis (provinents del taquillatge, el mecenatge i el lloguer d'espais) i no amb els ingressos institucionals, que es queden en un 47,8% del pressupost del 2011-2012.

Aquesta constatació ha obligat els directius del coliseu de la Rambla a plantejar mesures dràstiques. Com que la temporada en curs deixa poc marge de maniobra, el pla de xoc se centrarà en la temporada vinent. Marco és conscient que ningú salvarà el teatre com sí que s'han rescatat els bancs: "La situació és molt preocupant. No podem incórrer en un dèficit que seria letal. Fer la pilota més gran posaria el teatre en una situació d'inviavilitat".

La principal novetat serà de planificació artística: al setembre no hi haurà programació, el Liceu tancarà per estalviar. La intenció de la direcció és negociar amb el comitè d'empresa perquè les hores que no es treballin al setembre es puguin compensar al llarg de la temporada i evitar, de passada, contractar orquestres foranes. Això, però, encara no està pactat amb els representants dels 395 treballadors, de manera que Joan Francesc Marco va apuntar: "Si no fos possible, no descartem presentar un expedient de regulació d'ocupació al setembre, com a ultimíssima opció". L'altra mesura amb què es pretén equilibrar ingressos i despeses a curt termini és encarint les entrades. Hi haurà "preus dinàmics". Això significa que s'ha creat una nova escala per a les entrades en què els títols amb més demanda, previsiblement més comercials, poden ser un 5% o un 10% més cars que en l'actualitat. La resta de mesures van en la direcció de la contenció de la despesa, de les gires i de la contractació.

Risc, malgrat tot

La partida de despeses que més es veurà afectada per la retallada és l'artística, amb un 12,7% menys de pressupost (1.258.000 euros). "En un context tan complex, és inútil intentar maquillar les retallades, es noten", va acceptar el director artístic Joan Matabosch. Tot i que va afegir: "La qualitat és innegociable, no està sobre la taula a l'hora de fer sacrificis. Farem un gran esforç per fer un nombre important d'òperes que són noves per al públic". I no només espectacles de repertori i èxit assegurat, que també n'hi ha -com el concert d'homenatge als 50 anys de carrera de Montserrat Caballé-, fins i tot amb diverses reposicions. Un clar exemple d'aquest ajustament de cinturó asfixiant és que s'ha anul·lat l'òpera que havia d'obrir temporada, Faust , i s'ha reconvertit en una selecció de fragments de l'obra de Charles Gounoud en versió concert.

stats