ÒPERA
Cultura 01/03/2013

El Liceu crea una fundació per buscar mecenes als EUA

El teatre vol aconseguir 100.000 euros el primer any

Laura Serra
2 min
L'espectacle, que només estarà en cartell de l'1 al 5 de març, barreja àries d'òpera, jazz, blues i espirituals.

Barcelona.El Gran Teatre del Liceu ha posat fil a l'agulla per buscar nous inversors privats estrangers que aportin recursos als minvats pressupostos de la institució. Juntament amb la societat d'inversió Levante Capital Partners, ha constituït la Liceu Barcelona Opera House US Foundation, una entitat sense ànim de lucre que tindrà seu a Nova York i que s'ocuparà de buscar filantrops nord-americans que vulguin invertir en el teatre català. L'any que ve esperen recaptar 100.000 euros nets, una quantitat "modesta i prudent" que intentaran incrementar en els següents exercicis, segons van admetre ahir en la presentació de l'acord Joan Francesc Marco, director del teatre, i Antoni Renom, amant de l'òpera, nou mecenes del Liceu i conseller delegat de la societat d'inversió barcelonina propietat de la família Renom Arboix.

La recerca de mecenes a escala internacional era un dels objectius que ja recollia el nou pla director aprovat l'estiu passat. Es pretén que d'aquí quatre temporades el 60% del pressupost -que frega els 45 milions, i en clara davallada- provingui d'ingressos propis. Fins ara, el mecenatge es quedava en un 12% del total. La fita és que arribi com a mínim al 30%. Segons la secretària general de la conselleria de Cultura, Pilar Pifarré, les institucions s'haurien de finançar amb un terç de diners públics, un terç d'ingressos propis i un terç de patrocini i mecenatge. Les arques públiques "no poden donar més de si", va reconèixer.

L'operació del Liceu -assessorada per Baker & McKenzie, especialistes en processos d'internacionalització- segueix el model d'altres cases d'òpera i festivals europeus, que fa anys que van apostar per aquest tipus de projectes. Anualment, la Royal Opera House obté així 200.000 euros, l'Òpera Nacional de París 500.000 i el Festival de Salzburg 600.000 euros.

La necessitat de creuar l'Atlàntic respon a la "fiscalitat favorable" que hi ha als Estats Units respecte al mecenatge. Si a Espanya el màxim de desgravació fiscal és del 35%, allà arriba al 100%. Les donacions de mecenes privats arriben als 298,4 bilions de dòlars a l'any als EUA. Per això, les aportacions es faran seguint la llei nord-americana de mecenatge i es transferiran posteriorment al Liceu. S'espera que la fundació, que tindrà una oficina a Manhattan dirigida pel periodista Marc Busquets, estigui en funcionament abans d'aquest estiu. Segons van assegurar ahir, l'operació no tindrà cap cost econòmic per al Liceu, sinó que l'assumeix Levante Capital Partners, que no va voler quantificar quant li costarà.

Plataforma d'intercanvi artístic

Els promotors de la US Foundation van insistir en el fet que, a més de la captació de capital, es vol crear una plataforma cultural d'intercanvi artístic, i fins i tot ajudar Barcelona a convertir-se en destí de turisme cultural. A banda que als mecenes -que hi poden invertir de 1.000 a 50.000 dòlars- se'ls oferiran diverses contraprestacions culturals, també es buscaran coproductors d'òperes nord-americans i es muntaran paquets de viatges.

stats