CLÀSSICA
Cultura 05/03/2013

El Liceu aprofundeix encara més en l'austeritat

La temporada operística 2013-2014 presenta menys títols i menys funcions

Xavier Cervantes
2 min

Barcelona.La lògica numèrica és inapel·lable: menys és menys. El Gran Teatre del Liceu va presentar ahir la programació de la temporada 2013-2014, que torna a aprofundir en l'austeritat, amb un pressupost de 39,20 milions d'euros, cinc menys que l'any passat. El resultat són menys títols, menys funcions i, per tant, menys espectadors.

L'aportació pública baixa lleugerament, perquè un cop contemplada la retallada ministerial, les subvencions de la temporada passada van quedar en 18,68 milions d'euros i ara seran de 18,61. Però el rigor pressupostari obliga a fer "malabars", com va dir ahir el director artístic del teatre, Joan Matabosch. Les òperes, incloses les que són en versió concert, passen de les 15 de la temporada anterior a 9. I les funcions, de 92 a 65, entre altres raons perquè pràcticament no hi haurà activitat operística durant els mesos de setembre del 2013 i de juliol del 2014. També baixa la programació de ballet, de 4 a 2 títols i de 17 a 8 funcions. En canvi, pugen els concerts i els recitals, que passen de 6 a 20 sessions.

Si se suma tota l'activitat de l'orquestra i el cor a L'Auditori i al Palau de la Música, la temporada presenta 32 espectacles i 101 funcions (30 i 125 en l'exercici 2012-113). El director general del Liceu, Joan Francesc Marco, espera que s'arribi a una ocupació del 75%. És a dir, uns 167.000 espectadors. Les xifres creixen si es compta el Petit Liceu. Aquest descens de l'activitat fa que els ingressos previstos per la venda d'entrades sigui de 12,23 milions, quan la previsió de la temporada anterior era de 18,23 milions.

"Tot i les complicacions, serà una temporada excepcional, amb moltes novetats en el repertori del Liceu", va dir Matabosch. Les novetats són les estrenes al Liceu de les òperes Agrippina de Händel, Cendrillon de Massenet i Il prigioniero de Dallapiccola. També un particular homenatge a Verdi, amb quatre concerts per celebrar el bicentenari del compositor italià. Hi haurà recitals destacats, com el de Jonas Kaufmann i Edita Gruberová.

Sobre el nou conveni laboral que han de signar amb els treballadors, Joan Francesc Marco va assegurar que estarà tancat "a finals d'abril, principis de maig", però que ja s'aplica la "flexibilitat".

stats