Cultura 07/02/2013

L'espectacle revelació 'Capas' aconsegueix sala al Mercat

El Mercat de les Flors presenta fins diumenge Capas, el premiat espectacle de la companyia Eia que no havia fet temporada a Barcelona. Quatre acròbates i un músic fan d'amfitrions dels espectadors.

L.s.
2 min
L'espectacle revelació 'Capas' aconsegueix sala al Mercat

BARCELONA.Capas es va estrenar al festival Trapezi de Reus el 2011 i va acabar recollint els premis Ciutat de Barcelona i Zirkolika. Però a la companyia Eia li ha costat dos anys aconseguir una sala gran a la capital per representar-la. És una d'aquelles produccions salvades pels bolos internacionals. "Hem fet un 80% de les funcions a fora", afirmen. Al final, però, els aixopluga el Mercat de les Flors des d'avui fins diumenge.

Els cinc artistes de la companyia van crear l'espectacle gràcies al mètode de residència més econòmica: van instal·lar-se durant unes setmanes a casa de cadascun dels integrants. Una solució que havia sorgit de la necessitat va acabar sent l'essència del muntatge. D'Itàlia a Galícia i a la Rioja. "Així veus com és la família dels altres, els amics, els llocs significatius de la seva vida. I veure d'on véns explica certes actituds i respostes", assegura Francesca Lissia. Les capes a les quals es refereix el títol són aquestes diferents màscares que tothom es posa i es treu en funció de qui és el seu interlocutor i de quina relació hi té. A escena això es tradueix en un element tan simple i físic com un armari. "Una cosa tan sòlida, austera i impersonal, de mica en mica revela les seves entranyes fins a quedar-se en l'esquelet, com els personatges, que es van decapant", explica Lissia.

Els portés en parella i grup són la disciplina que comparteixen tots els artistes d'Eia, però l'acrobàcia i el moviment -equilibris, salts mortals, piràmides humanes, mà a mà- també són una constant, com la música en directe. Els intèrprets donen vida a petits esquetxos domèstics, festius, entranyables, amb elements senzills. "Tothom s'hi pot sentir identificat en algun moment", diu Frabrizio Giannini. I també ben acollit: la companyia és la que fa d'amfitriona. "Trenquem la barrera amb el públic", avisa.

stats