Publicitat
Publicitat

L'escriptor Joan Garí i el fotògraf Joan Antoni Vicent exposen a l'Octubre les imatges del seu viatge pel País Valencià

La mostra que es podrà visitar fins a l'11 de maig neix del llibre 'Viatge pel meu país', que va escriure Garí 50 anys després d''El País Valenciano' de Joan Fuster

L'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València acull des d'ahir i fins a l'11 de maig l'exposició 'Viatge pel meu país', de l'escriptor i col·laborador de l'ARA Joan Garí i el fotògraf Joan Antoni Vicent. Aquesta mostra fotogràfica, inspirada en el llibre de Garí que també dóna nom a l'exposició, recorre alguns dels paisatges valencians més singulars seguint l'exemple i la petjada que en el seu moment va deixar Joan Fuster amb la publicació del famós llibre 'El País Valenciano'.

Un llibre que, coincidint amb el 50è aniversari de la seva publicació, va tenir una actualització de la mà de Joan Garí, que va publicar el seu llibre 'Viatge pel meu país' (Edicions 3i4) l'any 2012. Si Fuster va estar acompanyat en el seu viatge pel País Valencià pel fotògraf Ramon Dimas, Joan Garí va compartir carretera amb Joan Antoni Vicent.

Les imatges que Vicent va captar del viatge amb Garí per les rutes fusterianes són les que conformen l'exposició que ahir va quedar inaugurada al centre Octubre de València. Segons explica el mateix Garí, el treball fotogràfic de Vicent ha estat molt "minuciós", alhora que defineix aquest fotògraf com algú que "sap que el secret de la geometria es troba igual en els meandres del rostre d'un ancià que en les regularitats d'un paisatge sotmès al rigor de la seva mirada".

D'alguna manera la mostra és el resultat de la investigació a la qual va sotmetre Joan Garí el País Valencià. Segons explica el mateix autor, amb el seu llibre 'Viatge pel meu país', "volia comprovar de quina manera havia canviat aquest país després del periple de Fuster i Joan Antoni Vicent que va certificar l'estat de la qüestió orquestrant una sèrie de meravelloses composicions en blanc i negre, que és el color de l'ànima de les coses, de la seva essència".

Joan Garí escriu sobre el treball conjunt amb Joan Antoni Vicent: "En el fons, jo he descrit el que he vist, o, si voleu, ho he interpretat, però Joan Antoni ho ha eternitzat. Les mateixes sensacions que jo he posat d'uns llocs que m'al·ludien íntimament, ell ha contribuït a congelar-les per a una memòria futura, com si cada una foren un dels instants eterns de què va parlar el poeta Howard Nemerov".

Autors

Joan Antoni Vicent (la Villavella, Plana Baixa) és enginyer industrial, però ha dedicat tota la seva activitat professional a treballar com a informàtic per a IBM a Barcelona, ciutat on va residir fins al 2002. Fotògraf autodidacte i vocacional, ha exposat en el seu municipi natal, així com a Morella, Terrassa, Borriana, Castelló, Madrid, Barcelona i València.

Ha publicat diversos volums fotogràfics, entre ells, 'València del Tramvia', imatges actuals de la València de finals dels anys 50 del segle passat, amb textos originals de la novel·la 'Tramvia a la Malvarrosa', del seu germà, l'escriptor Manuel Vicent.

Per la seva banda, Joan Garí (Borriana, Plana Baixa) es va donar a conèixer amb el llibre 'La conversa mural', Premi Fundesco 1994, que abordava el fenomen del grafiti. En els últims anys ha conreat diferents gèneres literaris, des del dietari ('Senyals de fum') a la novel·la, passant pel llibre de viatges. A més, col·labora com a periodista en diversos mitjans de comunicació, a banda del diari ARA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF