Cultura 01/03/2016

El rècord de DiCaprio a Twitter... i 9 reaccions més l'endemà dels Oscars

L'audiència més baixa des del 2008, les crítiques del pare d'Amy Winehouse, les prediccions del 2017... La gala segueix donant arguments per parlar més enllà dels premis de cinema

Núria Tarragó
4 min
El llarg camí 
 Fins a l’Oscar de Leonardo DiCaprio

BarcelonaLa cerimònia dels Oscars és un dels esdeveniments més populars mundialment. L'endemà de l'entrega dels premis de Hollywood, les reaccions són múltiples arreu del món.

1. La gala d'enguany va registrar l'audiència més baixa des de 2008: va ser seguida per televisió per 34,3 milions de persones. La 88a edició dels premis Oscar estava envoltada per la polèmica per la falta de diversitat entre els nominats. Això va provocar l'amenaça d'un boicot televisiu per part de la comunitat negra i els responsables de la protesta s'atorguen el mèrit dels mals resultats en les dades d'audiència.

2. La cadena ABC vol més llibertat creativa. El canal que televisa la gala dels premis està renegociant l'extensió dels drets amb l'Acadèmia més enllà del 2020. Segons Variety, l'entitat necessitaria aquesta injecció de capital per endegar el Museu del Cinema, que hauria d'obrir el 2018. Però ABC vol tenir veu i vot en el xou, perquè ara està a mans de l'Acadèmia tant la decisió de qui la produeix, qui la presenta i el to de la gala. El mal resultat d'audiència dóna a l'ABC més motius per seguir batallant per tenir més llibertat per introduir-hi canvis. Acadèmia i cadena estan negociant.

3. La reacció del Vaticà davant el triomf d''Spotlight' no s'ha fet esperar –el film narra la investigació periodística que va destapar els casos d'abusos sexuals a menors a l'església catòlica de Boston i que ha guanyat l'Oscar a la Millor Pel·lícula–. Lucetta Scaraffia, editorialista del diari vaticà 'L'Obsservatore Romano', ha publicat un article en què assegura que 'Spotlight' és una pel·lícula "emocionant" i "convincent" que "dóna veu a la commoció i al profund dolor dels fidels que descobreixen aquestes horribles realitats", però que no s'ha de qualificar d'"anticatòlica". Scaraffia afegeix que "res pot justificar que algú s'aprofiti de la seva autoritat com a representant de Déu per abusar d'innocents" i que "així s'expressa, encertadament, a la pel·lícula". Tot i que lamenta que 'Spotlight' no recull "la lluita llarga i tenaç" de l'antic Papa Joseph Ratzinger, que llavors era cardenal, contra els actes denunciats. I acaba l'escrit afirmant que "dins de l'Església, hi ha moltes persones més preocupades per la imatge de la institució que per la gravetat del dany comès".

4. 'El Renacido' aconsegueix passar la frontera de la Xina. La pel·lícula, guanyadora de tres premis Oscar en l'edició d'enguany, s'estrenarà en aquell país el 18 de març. El film protagonitzat per Leonardo DiCaprio ha aconseguit superar la censura xinesa i serà una de les 34 pel·lícules estrangeres que el govern del país permet estrenar a les seves sales cada any, segons ha informat l'agència oficial Xinhua, citant a l'empresa Linksus Legendary, responsable del màrqueting d''El Renacido'.

El mercat cinematogràfic xinès és un dels més desitjats per les grans produccions de Hollywood, ja que la Xina és el segon mercat mundial cinematogràfic, després dels Estats Units. Però les produccions internacionals han de passar un control previ. Les mesures de censura xineses s'acullen a una suposada "defensa de la moral" que prohibeix totes les pel·lícules amb contingut sexual i que inclouen violència o fenòmens paranormals. Per això, s'espera la versió d''El Renacido' que s'estrenarà a la Xina eliminarà algunes escenes perquè la violència és massa explícita.

OSCARS 2016 ‘El renacido’,  un favorit amb peus de fang

5. DiCaprio aprofita la seva popularitat en la lluita contra el canvi climàtic. L'actor ha llançat un missatge ecologista a través de les xarxes socials per conscienciar sobre la contaminació de petroli de les àrees de l'Amazònia peruana. L'actor ha instat als seus seguidors de Facebook i Twitter a participar a la recollida de firmes de l'organització nord-americana Amazon Watch per enviar un missatge al primer ministre peruà, Pedro Cateriano, en què es demana protegir a les comunitats locals indígenes afectades pels vessaments de petroli.

6. El triomf de DiCaprio va fer rècord: va ser el moment més tuitejat de la història dels Oscars, amb 440.000 missatges per minut. El rècord precedent l'ostentava la 'selfie' de la presentadors Ellen DeGeneres de 2014, amb 255.000 tuits per minut.

7. Els decebuts intenten fer el cor fort. DInstagram

Stallone a Instagram

8. El pare d'Amy Winehouse critica 'Amy'. Asif Kapadia va guanyar el premi a Millor Documental pel retrat d'Amy Winehouse. El pare de la cantant ha insistit en criticar la pel·lícula perquè és un retrat "negatiu, malintencionat i confús" de l'estrella. L'estrena del film ja havia aixecat polseguera, i opinions contraposades, i sobretot no va satisfer la família. El pare ha anunciat que està treballant en nous projectes per donar una altra imatge de la cantant.

9. Els cinemes augmenten les sessions d''El Renacido' i 'Spotlight'. Com és lògic, les dues grans triomfadores dels Oscars 2016, 'El Renacido' i 'Spotlight', que es van estrenar a l'estat fa aproximadament un mes, després de l'èxit obtingut aquest diumenge han tornat a oferir més sessions diàries dels dos films a les sales de cinema.

10. I els experts ja pensen en els Oscars 2017. 'The Hollywood Reporter' publica aquest dimarts les prediccions dels premis de l'Acadèmia de l'any que ve. Segons apunta el mitjà nord-americà, algunes de les pel·lícules que seran als Oscars 2017 són 'Billy Lynn's Long Halftime Walk', el primer film d'Ang Lee després de rebre l'Oscar a Millor Director l'any 2012 per 'La vida de Pi'; 'The Birth of a Nation', de Nat Turner, que es va estrenar aquest gener al Festival de Cinema de Sundance; o l'adaptació del 'best seller' 'The Girl on the Train', de Paula Hawkins, que dirigirà Tate Taylor i protagonitzarà Emily Blunt, entre altres.

stats