INSTITUCIONS CULTURALS
Cultura 10/05/2012

L'edifici del Dhub està llest

La carcassa del museu Disseny Hub està acabada. Després de tres anys d'obres i 100 milions d'euros, l'immens centre busca socis privats per sufragar costos i poder obrir a finals del 2013.

Laura Serra
2 min
IMMENSITAT El museu té 25.000 m2 en sis plantes que salven el desnivell del Poblenou a les Glòries.

BARCELONA.La grapadora, la gran torre de zinc que abraça l'anella de la plaça de les Glòries, està acabada. El museu no obrirà fins a finals del 2013, però la carcassa de l'edifici del Disseny Hub (Dhub) està enllestida. Ahir el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, amb l'equip d'arquitectes del despatx MBM (Martorell, Bohigas, Mackay) i la flamant directora del centre, Pilar Vélez, van presentar un immens museu, majoritàriament enterrat, de 25.000 m2i un cost total de 100 milions d'euros.

El museu fa de connector entre el barri del Poblenou (una entrada és al final del carrer Àvila) i la plaça de les Glòries. Un gran hall salva el desnivell dels dos barris. A la planta principal, en un semisoterrani amb llum natural, hi haurà les taquilles, una gran sala d'exposicions temporals (amb una curiosa il·luminació cromàtica), la biblioteca del Clot, la botiga i el bar. Per sobre, dues grans places -una zona verda i l'altra grisa amb una obra d'art lumínica a terra- s'obren a banda i banda de la característica torre en forma de grapadora. Els quatre pisos els ocupen un auditori amb 320 butaques i una sala Foyer i tres sales de 600 m2 a 900 m2 que es dedicaran a les exposicions permanents dels quatre museus que s'agrupen al Dhub: el de les Arts Decoratives, el del Tèxtil i la Indumentària, el Gabinet de les Arts Gràfiques i el Museu de Ceràmica. A la planta inferior hi haurà les oficines, el centre de documentació i les sales de reserves patrimonials.

S'ha ofert al Mobile Congress

Ciurana va dir que volen convertir el Dhub en el "far del disseny, que sigui útil al sector". Això, sumat al fet que es tracta d'un edifici enorme, "dimensionat en un altre escenari econòmic", va dir el regidor, provoca que l'Ajuntament necessiti "obrir-se més a fórmules publicoprivades" que en garanteixin un funcionament ordinari, que calculen superior als 8 milions a l'any. El model de gestió encara està per definir. El que és segur és que la Generalitat no hi entrarà -tot i que té pendent de pagar dues terceres parts de l'edifici, xifra que es va pactar a canvi que el consistori cedís el Palau de Pedralbes-, i s'ha ofert a entitats com el FAD (Foment de les Arts Decoratives) i el BCD (Barcelona Centre de Disseny) entrar en el projecte. Fins i tot s'ha negociat amb la Fundació Mobile World Congress perquè hi ubiqui el centre de competències, que seria complementari al museu que faran a la plaça de Catalunya.

El cap de setmana que ve, del 17 al 19 maig, el museu obrirà portes pel Festival OFFF de creació contemporània, però serà un cas excepcional. El primer trimestre del 2013 es farà el trasllat de les col·leccions, unes 60.000 peces. Vélez haurà de treballar en la museologia del centre, fer créixer les col·leccions i lligar-ho al món de l'empresa i el disseny, desgranava ahir l'encara directora en funcions del Museu Marès. "Si no existís el patrimoni, aquest projecte que va néixer fa 20 anys no hauria sorgit", recordava. L'embrió del Dhub era el Museu Folch i Torres que havia pensat Oriol Bohigas en la seva etapa com a regidor de l'Ajuntament.

stats