Laura Gost i Jaume Carrió enfilen cap als Goya

‘Woody and Woody’ està nominat al millor curtmetratge d’animació

Cap als Goya. L’equip mallorquí al complet de Woody and Woody parteixen avui amb molts de nervis i il·lusió cap a Madrid a la 32a edició dels premis més importants del cinema espanyol. Estan nominats a la categoria de millor curtmetratge d’animació.

Hem parlat amb els protagonistes abans de viatjar. Mentre els feim l’entrevista no s’atura de passar gent que els dóna l’enhorabona i és que “arribar i fins aquí és massa. Estam molt contents i hem tengut la sort de poder dur el nostre curtmetratge en aquesta final dels Goya. Arribar fins aquí, ja ens bastaria com a premi”, recalquen Laura Gost i Jaume Carrió.

Ella i ell són els artífexs d’aquest curtmetratge produït pel CEF i Tomavistes i que rep el suport d’IB3 i el Consell de Mallorca. L’origen de la peça audiovisual fou una obra de microteatre de Laura Gost que ha estat adaptada per a aquest curtmetratge. Woody and Woody és un diàleg enginyós entre un Woody Allen de trenta anys i un altre de vuitanta, en el qual estan presents les obsessions del director novaiorquès. La pel·lícula inclou la participació de l’actor Joan Pera, la veu oficial de doblatge del director durant més de trenta anys.

Rompre el gel

Fa 15 dies els cineastes mallorquins ja varen assistir a la trobada prèvia de nominats als Goya “tenemos a los de Woody and Woody ”, sentiren “ens va sorprendre molt. Perquè que ens coneguin a Esporles, Sa Pobla o inclús a Palma ho podem arribar a entendre ara, a Madrid, és impossible. Ens varen fer sentir un poc especials”, relata Carrió.

El director reconeix ser molt mitòman, però “és clar no em puc fotografiar amb tothom. Però hi va haver un moment en el qual se’m va posar devora el compositor Alberto Iglesias i em va impressionar molt perquè és una de les figures que més admir del cinema espanyol. Sempre està nominat, és com la Meryl Streep espanyol”, fa broma el cineasta. Aquella trobada “ens va ajudar a rompre el gel per anar més tranquils avui vespre a la gala, encara que som un sac de nervis”, diu.

Al Madrid Marriott Auditorium però no hi podran ser tots, en ser nomenats a un premi ‘menor’ sols deixen entrar tres persones a la gala. Hi aniran el director Jaume Carrió, la guionista Laura Gost i la directora de la producta, CEF, Aline Tur. La resta de l’equip i els familiars els esperaran a l’hotel, ben mudats, i vestits per Angie Vallori -la dissenyadora que ha fet el vestuari del curtmetratge- per a festejar plegats haver arribat fins a la gala dels Goya.

Insularitat

La insularitat en el món del cinema “no és cosa fàcil, ens hem hagut de pagar els bitllets i ens han fet recollir les acreditacions tres dies abans de la gala”, diu Gost per posar alguns exemples que la indústria cinematogràfica està molt concentrada a Madrid. De fet, “dels 1400 acadèmics del cinema espanyol, uns 950 estan a Madrid”, relata Carrió. I, en totes les Balears hi ha 5 acadèmics, entre els quals Toni Bestard i Marcos Cabotà que en són membres des de l’any passat.

“Sempre s’ha parlat que es pot arribar a aquestes nominacions a partir de contactes, evidentment són imprescindibles, et vota la gent de la teva pròpia professió i si no et coneix ningú, és molt difícil”, recalca Carrió. Així que encara té més mèrit “aconseguir arribar a la gala dels Goya sense tenir cap contacte”, afegeix el cineasta.

Ara bé, la polèmica que darrerament s’ha desfermat sobre la figura de Woody Allen “ens ha perjudicat, ha passat de ser un ídol a ser un monstre”. No obstant això, els cineastes defensen la seva feina i “no llevarem el nostre curtmetratge com tampoc esperam que no es tregui la filmografia de Woody Allen”, assenyalen.

Avui els representants mallorquins estaran sota el focus. Laura Gost amb un vestit llarg de vellut blau i Carrió amb corbatí de roba de llengües de Teixits Vicens i porqueres, molta sort.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF