Cultura 30/01/2019

Laura Borràs reivindica la "inutilitat dels sabers" a Can Oleo

A través d'experiències vitals, la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha anat abordant la seva trajectòria professional per fer reflexionar

Kike Oñate
2 min
Laura Borràs reivindica la "inutilitat dels sabers" a Ca n'Oleo

PalmaReivindicant la necessària inutilitat dels sabers, plena d'energia i encetant frases lapidàries cada moment, així ha transcorregut la conferència, presentada per Caterina Valriu i Llinàs, que l'actual consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs, ha oferit aquest dimecres a Can Oleo. A través d'experiències vitals, la consellera ha anat abordant la seva trajectòria professional, reflexionant sobre l'ensenyament i la cultura.

"Quan algú fa el que vol no té límits", "reivindico un ensenyament que parteixi del fet d'emocionar" i "l'ensenyament és el motor capaç de transformar i plantar una llavor que canviï les coses". Borràs no ha deixat d'oferir involuntàriament frases per fer reflexionar mentre anava descrivint diverses anècdotes que li servien per abordar diferents temàtiques.

"L'escletxa digital ja no és en termes d'estar dins o fora d'internet, ara significa veure qui és capaç de connectar amb els que viuen entre pantalles i els que només ho fan amb algunes", ha dit la consellera, que, tot i ser medievalista, està immersa en el món digital. Així, ha arribat a fer un 'stripteasse' revelant la gran quantitat de comptes que duu a les xarxes socials.

També ha recordat que les administracions solen rebutjar els canvis. "O ens obrim i som capaços de fer les coses d'una altra manera, o callem; hem de poder connectar el coneixement, l'experiència i la creativitat", ha expressat. Per això, s'ha referit als artistes com a possibilitadors de veure mons diferents.

Respecte de la tecnologia a les aules, Borràs ha fet referència als alumnes que "m'interrompen a classe per preguntar sobre qui era Baudelaire". Entre rialles, ha afirmat que prefereix que cerquin ràpidament al telèfon mòbil i es responguin a si mateixos, "encara que ho escriguin de qualsevol manera".

La consellera s'ha referit també a un missatge privat rebut a Twitter per un professor de Saragossa en què li va agrair molt la seva tasca audiovisual de fa anys a l'EduCaixa, tot i sorprendre's pel fet que fos consellera catalana i amb plantejaments polítics completament diferents dels seus. "Això, almenys, em dona sentit al treball que vaig realitzar ara fa tants d'anys i que la cultura li hagi servit per als seus alumnes", ha apuntat.

També s'ha referit als presos polítics i ha assegurat que "seré molt feliç el dia que no hagi de posar-me el color groc". I, preguntada per la llengua, ha recordat que "el català és una llegua minoritzada i per això hem de fer ús de totes les eines possibles".

Borràs ha finalitzat l'acte recitant, de memòria i amb molta naturalitat, un poema en castellà d'un poeta alexandrí que viu a Mèxic.

Dones que inspiren

"Fer de la cultura vida!"

La participació de la consellera Borràs forma part d'un cicle de conferències organitzat per l'Institut Balear de la Dona, el Consell Social i Vicerectorat de Projecció Cultural, Universitat Oberta i la UIB, en què ja han participat la directora de Público, Ana Pardo de Vera; la catedràtica de Genètica de la Universitat de Barcelona Roser González Duarte i la reconeguda economista feminista Amaia Pérez Orozco.

stats