Cultura 25/04/2019

'Las hermanas Verán' arriba al Principal en un viatge als records d’infantesa amb la dansa

La coreògrafa i ballarina Andrea Cruz dirigeix aquest muntatge, coproduït pel teatre Principal de Palma i el Festival IF Barcelona

Ara Balears
3 min
Imatge de la presentació de l'obra, aquest matí al Teatre Principal

PalmaOmbres i llums, paisatges en moviment, animals dissecats i jocs de memòria. És el món de 'Las hermanas verán', un espectacle de dansa dirigit per la coreògrafa i ballarina Andrea Cruz en el qual també hi intervé Naroa Galdoz. S’estrenarà aquest dissabte, 27 d’abril, a les 20 hores a la sala petita del teatre Principal, en el context del festival Palma amb la Dansa.

Aquest dijous s’ha presentat a la mateixa sala aquesta proposta coproduïda pel teatre Principal de Palma i el Festival IF Barcelona, en un acte en què han assistit, a més d’Andrea Cruz i Naroa Galdoz, el director del Principal, Carlos Forteza, i la directora adjunta, Mònica Pérez.

Producció a foc lent

Carlos Forteza s’ha mostrat molt satisfet per donar impuls a propostes de dansa contemporània i ha assenyalat que, “per al Principal, suposa una clara aposta per recuperar una creadora referent de la dansa a Mallorca en les dues darreres dècades de la mà de la companyia AuMents”. Forteza ha explicat que 'Las hermanas Verán' és un espectacle que “s’ha pogut fer a foc lent i amb el temps necessari per aconseguir una producció d’alta qualitat”.

Es tracta de la primera producció en solitari d’Andrea Cruz, una circumstància ben valorada per la direcció del teatre Principal, ja que “aquesta proposta es va presentar en la convocatòria passada de coproducció de nous llenguatges i ens interessà tot d’una, si bé es valorà que es tractava d’una proposta primordialment de dansa”, ha afegit Forteza.

Mònica Pérez Blanquer, adjunta a la direcció, ha parlat de la potencialitat de la dansa com a nova forma de pensament, com una manera de pensar en moviment i de crear vincles sensorials. “Convidam l’espectador a deixar-se sorprendre i a deixar-se endur per aquesta proposta”, ha expressat.

El muntatge coreogràfic segueix la història de dues germanes, les Verán, que ho han perdut tot, excepte els records, i és allà on troben el refugi per reviure les imatges de la seva família noble, les mascotes embalsamades, els mobles quasi espectrals, l’incendi de la casa pairal de la infantesa, les rutines del te i les utopies i somnis que quedaren congelats per poder ser observats posteriorment. Cos, imatges i memòria conviuen en aquesta peça, de la mà de l’emoció, amb una coreografia que deriva en una atmosfera inquietant.

Tomeu Gomila és el responsable del disseny d’il·luminació, que crea espais suggestius en harmonia amb la història d’aquestes germanes que es deixen emportar per la nostàlgia de la infantesa. Kiko Barrenengoa i José Miguel Puigserver són els responsables de crear l’espai sonor.

“Animar allò inanimat”

“Volíem animar el que és inanimat, donar vida a allò que sembla estàtic o mort”, ha explicat la coreògrafa Andrea Cruz, qui ha destacat també “el bonic equip” amb el qual han treballat. Cruz, un dels referents més destacables de la dansa a Mallorca, ha explicat que 'Las hermanas Verán' és “una aposta per fusionar la dansa, el teatre d’objectes i el teatre de gest”. Per la seva banda, Naroa Galdoz també ha agraït l’oportunitat d’haver pogut participar en un projecte tan interessant i de fer-ho sota la direcció d’Andrea Cruz, de qui, assegura, “he après molt”.

L’espectacle s’emmarca dins la línia de programació de la sala petita que té com a objectiu donar a conèixer algunes de les dones referents i pioneres de la dansa contemporània a Espanya, entre les quals es troba Andrea Cruz amb 'Las hermanas Verán'; Olga de Soto, que el proper 2 de maig presentarà 'Una introducción'; Mónica Valenciano, programada el 4 de maig amb 'Una imprenta acústica en 14 borrones y una audición'; i Amalia Fernández amb 'El resistente y delicado hilo musical', que es va escenificar el 7 de març.

stats