MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 13/10/2011

L'arxiu del captor de Companys, a Catalunya

El fill de Pedro Urraca, l'agent que va capturar i deportar Lluís Companys, dóna els diaris i fotos del seu pare a l'Arxiu Nacional. Es farà oficial dissabte, 71 anys després de l'afusellament del president.

L.s.
1 min
L'agent Pedro Urraca a París,  on treballava, el 1940.

Barcelona.Entre els quinze dietaris escrits per Pedro Urraca des del 1922 fins al 1948 hi ha una pàgina dedicada a l'expresident Lluís Companys. " Ya no es sino un pingajo de la vida que quiere aparecer, ante sus acusadores, como un hombre recto y sin mancha. Difícil ha de serle ante el ambiente que allá abajo le espera ", escrivia l'agent de policia que es va dedicar a perseguir implacablement els republicans a l'exili. Va ser ell, de connivència amb la Gestapo, el govern de Vichy i els agents franquistes de París, qui va detenir el president a la Bretanya i el va portar a les autoritats de Madrid. Entre les fotografies d'Urraca n'hi ha una de Companys durant el trajecte de l'agost del 1940 a Hendaia.

Aquesta operació és un dels principals galons del seu currículum, que no es podrà conèixer a fons fins al 14 de setembre del 2014, quan es compliran 25 anys de la mort d'Urraca i es podrà accedir als arxius professionals.

La fi de Companys és prou coneguda. Aquest dissabte es commemoraran els 71 anys de l'afusellament del president al fossar de Santa Eulàlia, i serà el dia en què es celebrarà l'acte oficial de la donació, per part del fill d'Urraca, Juan Luís, dels documents del seu pare a l'Arxiu Nacional de Catalunya, pel seu valor històric i com a reparació al país.

Per primera vegada s'ha pogut veure la cara d'Urraca, gràcies a un treball d'investigació de Gemma Aguilera publicat al setmanari El Temps . Els documents, consultables a l'Arxiu, revelaran el que aquest personatge fosc -que va liderar una xarxa d'agents secrets de caça de republicans- va aconseguir mantenir en secret fins a la seva mort, fins i tot per al seu fill.

stats