ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 07/02/2013

L'amor shakespearià en temps de crisi

La Seca estrena aquest vespre una relectura en clau actual del Somni d'una nit d'estiu de Shakespeare. Mercè Vila Godoy explora a Somni les relacions amoroses amb una companyia jove, indie i còmplice.

Laura Serra
2 min

BARCELONA.És difícil de determinar si Somni és una obra original inspirada en Shakespeare o bé és una versió contemporània de Somni d'una nit d'estiu . Però el resultat és el mateix: la directora Mercè Vila Godoy s'ha inspirat en els personatges i les trames d'una de les grans comèdies shakespearianes per parlar, en un espectacle radicalment contemporani, de les formes de l'amor en la societat actual. "Faig servir Shakespeare per parlar del que per a mi és important a Somni d'una nit d'estiu , que són les tres relacions de parella. Hi ha l'amor passional correspost, l'amor no correspost i hi ha una parella més madura i amb experiència que viu un moment de crisi relacionat amb el fet de no tenir criatures. Són personatges del segle XXI, no del segle XVI", explica.

A partir d'aquest vespre La Seca es convertirà en el bosc en què els protagonistes de Somni , que representen una companyia d'actors, van a assajar Píram i Tisbe . "Si he fet servir el fet que siguin una companyia de teatre és perquè a l'original és així, però no té més importància que la representació de les relacions humanes. Podria passar en qualsevol sector", assegura Vila Godoy.

Somni ha sorgit d'un procés de creació col·lectiu a base d'improvisacions amb els actors. La directora va reunir un planter d'intèrprets joves però amb cert recorregut teatral, amb qui ha passat mesos a l'estudi. Isak Férriz, Alba Florejachs, Alba Pujol, Neus Bernaus, Òscar Muñoz i Jose Pérez són el repartiment que actua, toca i canta en aquesta comèdia, en cartell fins al 3 de març.

La dramatúrgia està confegida d'escenes amb grans dosis de quotidianitat i també fragments d'una teatralitat de més volada, en els quals se serveix del vers de Shakespeare. "Sempre que he pogut, he partit dels textos originals. És que costa de desempallegar-se'n! -confessa-, però jo volia fer-ne una versió lliure". Ni rastre de reis i follets.

Després de dirigir diversos textos aliens (l'èxit L'any que ve serà millor , Las chicas del tres y media Floppies) , Vila Godoy "tenia ganes de fer un salt i provar nous llenguatges", per això es va llançar a l'escriptura. De tota manera, no pot ni vol amagar les seves mestres escèniques, les directores Carol López i Carme Portaceli (a qui fins i tot ha robat el músic Dani Nel·lo).

stats