Cultura 02/11/2012

L'amor del pintor per Jacqueline i la ceràmica

Antoni Ribas Tur
2 min
Picasso adaptava els temes a la morfologia de les peces.

BARCELONAPablo Picasso va conèixer Jacqueline Roque, la seva última esposa, el 1952 al taller de ceràmica Madoura de Vallauris. Ella cobria la baixa per maternitat de la venedora de la botiga. La seducció va ser mútua i doble. D'una banda, l'artista malagueny i Jacqueline van començar a festejar, i la seva relació es va perllongar durant vint anys. I, de l'altra, la ceràmica va entrar de ple en l'univers de l'artista. El Museu Picasso de Barcelona recorda aquesta història i la figura de Jacqueline Picasso amb l'exposició Ceràmiques de Picasso . Un regal de Jacqueline a Barcelona . Les 41 peces que la formen van ser donades al museu per Jacqueline el 1982. L'objectiu de la mostra és celebrar el trentè aniversari del donatiu i commemorar els cinquanta anys de la fundació de la pinacoteca, que va obrir les portes el 1973. "D'alguna manera, la ceràmica va ser el nucli de la relació entre el pintor i Jacqueline", afirma Marilyn McCully, comissària de l'exposició juntament amb Michael Raerbun. A més de les ceràmiques de la col·lecció del museu, la mostra n'inclou tres que són retrats de Jacqueline, una dotzena de fotografies de la parella i un retrat de gran format que Picasso va fer a Jacqueline. Amb motiu de l'exposició, el museu també exhibeix una trentena de gravats protagonitzats per Jacqueline. "Una dona era important per a Picasso quan començava a aparèixer a les seves obres", comenta Malén Gual, conservadora del museu i comissària d'exposicions. "Jacqueline va ser sempre present en el que Picasso va fer durant els 20 anys que van estar junts", subratlla McCully.

Picasso va començar a treballar al taller de Madoura el 1947 per invitació de Suzanne i Georges Ramié, els propietaris. Treballar amb objectes tridimensionals li va representar un repte important, però aviat va omplir les olles, els gerros, els plats i les safates que va decorar amb els personatges del seu univers: peixos, mussols, faunes i escenes de dansa i curses de braus. Les obres exposades demostren la capacitat de Picasso per convertir un objecte corrent en una obra d'art i el seu gust pels motius clàssics i per la tradició de la ceràmica espanyola.

Abans d'entrar al museu, aquestes peces van formar part de l'exposició Picasso ceramista que es va inaugurar al Palau Meca el juny del 1982, la primera exposició monogràfica de les ceràmiques de Picasso a l'Estat. A la inauguració, Jacqueline va sorprendre tots els assistents en afirmar que les donava a la ciutat de Barcelona.

stats