LITERATURA
Cultura 01/06/2018

Laia Martínez inaugura la fira amb un pregó “apassionat i crític”

L’escriptora dona al sus a la 36a edició, dedicada a la llibertat d’expressió

Magda Albis
3 min
L’escriptora, traductora i música Laia Martínez López donà el sus a la 36a edició de la Fira del Llibre de Palma.

PalmaEl passeig del Born, de Palma, es converteix, un any més, en l’epicentre cultural i comercial, en el qual durant deu dies els llibres i les llibreries en seran els protagonistes. Ahir horabaixa, l’escriptora, traductora i música Laia Martínez López (Berga, 1984) donà el sus a la 36a edició de la Fira del Llibre de Palma amb un pregó apassionat i molt crític amb la situació social i política actual. La poetessa, hores abans de sortir a la tribuna, afirmava que sentia una gran responsabilitat i respecte per la tasca d’inaugurar l’esdeveniment. “Vols ser original, vols fer una cosa que inclogui tothom, que sigui una mica el pregó de tots, que no vagi adreçat, per exemple, només als poetes, que en el meu cas seria el més fàcil o natural. És una responsabilitat i és complicat”, comentava Martínez.

Pregó

Començava el pregó amb un record al professor i activista cultural Antoni Artigues, mort recentement, i a la celebració mateixa de les lletres. “Perquè el dia d’avui hauria de ser una festa de la literatura del i per al carrer: una celebració dels qui escriuen els llibres, dels qui els tradueixen, dels qui els corregeixen, dels qui els editen, dels qui els publiquen, dels qui els recomanen, dels qui els ressenyen, dels qui els ‘booktubegen’, dels qui els reparteixen, dels qui els venen, dels qui els intercanvien, dels qui els presten... (fins i tot dels qui no els tornen!), dels qui els llegeixen i, sobretot, dels qui els estimen”.

Estructurà el pregó en dues parts, vehiculades mitjançant lectures d’autors clàssics, a la primera, i de les escriptores i els escriptors locals, a la segona, i relacionà els autors i les autores amb problemes i qüestions socials actuals. En paraules de la pregonera: “Hi ha una primera part d’explicar l’experiència personal de com la literatura m’ha salvat, perquè els llibres són el que m’ha acollit o consolat en moments de sentir-me desemparada i, com que n’he fet professió, és el que m’ha fet tirar endavant. Hi ha una altra part en què faig la crítica de temes com la llibertat d’expressió, l’explotació urbanística, el turisme, la censura, l’homogeneïtzació, i ho faig a través de mini ressenyes de grans obres de la literatura universal. A la segona part hi poso el positivisme i l’esperança i dic que sabem que no se’n sortiran, que és el poble el que venç i el que provocarà el canvi, perque també hem llegit, i aquí faig cites d’autors de les illes. I acabo fent una crida més concreta a la llibertat de tots els artistes, en general, i de Valtonyc, en concret; de tots els presos polítics, en general, i dels nostres, en concret”.

Llibertat d’expresió

La llibertat d’expresió és el tema al qual es dedica aquesta edició de la fira. L’autora comenta el seu punt de vista sobre aquesta qüestió i l’actualitat i afirma que no s’hauria imaginat mai haver de dedicar una fira del llibre l’any 2018 a la manca de llibertats. “Potser jo era molt ingènua, però pensava que una fira del llibre de 2018 es podria dedicar a debatre, per exemple, nous formats, formats digitals o el que sigui, i no que encara hauríem d’estar fent reivindicacions del segle XV. D’altra banda, també he de dir que estic contenta que aquesta fira, sent un esdeveniment en què participen moltes institucions i de diferents colors, es dediqui a la llibertat d’expressió. Trobo que està molt bé que al manco amb això s’hagin posat d’acord i hagin volgut dedicar-la a visibilitzar aquest problema”. Una de les solucions a aquest problema, com diu l’escriptora, la trobam al seu pregó quan afirmà “enarboro l’espasa i crido que, per mi, el llibre sempre ha estat un símbol inequívoc de llibertat”.

44 paradetes

La Fira del Llibre comptarà amb el mateix nombre de paradetes que l’any passat, 44, que enguany romandran obertes, amb un nou horari: de 13 a 21, de dilluns a divendres; i d’11 a 21 hores, dissabtes i diumenges.

stats