Cultura 24/03/2011

L'agitada vida de la gata de mirada violeta

Liz Taylor va pujar a l'altar per primer cop amb 18 anys i va signar el seu últim divorci quan en tenia 64. Va viure de manera trepidant i intensa, tot i que també molt melancòlica. Ben bé com en el cinema.

Josep Lambies
2 min
Richard Burton i Liz Taylor es van casar i divorciar dues vegades. Quan Burton va morir, Taylor va dir que volia ser enterrada al seu costat.

Barcelona.La vida sentimental d'Elizabeth Taylor va ser tant o més popular que la seva carrera. La seva mare deia que, després de néixer, va trigar vuit dies a obrir els ulls. Quan ho va fer, el primer que va veure va ser una aliança, i ja s'hi va quedar enganxada per sempre més. És probable que aquesta anècdota no sigui més que una llegenda. O, en tot cas, una petita excusa que Liz va inventar per justificar la vida de dama de les Camèlies. L'any 1950 es va casar amb Conrad Hilton. Només tenia 18 anys, i era l'època daurada en què Mankiewicz la va trobar passejant per Canes, i quan els seus ulls de color d'ametista encara no havien perdut la ingènua brillantor de la joventut.

Però va anar d'un pèl que el divorci no enganxés els Hilton en plena lluna de mel. Poc després, George Stevens la va triar per interpretar el paper "de la noia maca del Cadillac groc que qualsevol noi americà voldria tenir de dona". Des d'aleshores, Liz Taylor es va dedicar a saltar de marit en marit, amb una marca que en el món del cinema només ha superat l'hongaresa Zsa Zsa Gabor. 41 anys després de dir el sí per primer cop, va contreure matrimoni amb el seu últim home, Larry Fortensky, un treballador de la construcció que va conèixer en un centre de desintoxicació. I l'any 1996 va signar l'últim divorci.

Vuit bodes i set marits. El Vaticà va arribar a denunciar-la per la seva coneguda voluptuositat, tot i que ella es defensava amb una ferma moral: si es ficava al llit amb un home, després se sentia obligada a casar-s'hi. I entre tots els pretendents amb qui va arribar a l'altar es troba l'amor de la seva vida. Taylor va conèixer l'actor Richard Burton calçat amb les sandàlies romanes de Marc Antoni en el sumptuós rodatge de Cleopatra , l'any 1963. "El primer dia que vam treballar junts, en Richard tenia una ressaca espantosa", explicava Liz Taylor. "Estava tan vulnerable... li tremolaven les mans quan agafava la tassa de cafè. Jo l'hi vaig haver d'apropar als llavis perquè begués".

Es van casar poc després de l'estrena, el març del 1964, i es van divorciar deu anys després. El 1975 es van tornar a casar, però van trigar cinc mesos a signar la separació definitiva. "Potser és que ens vam estimar massa", va dir Taylor, després de la ruptura. Ja eren separats quan Burton va morir d'un vessament cerebral, l'any 1984. Tot i això, Liz Taylor va declarar públicament que voldria ser enterrada al seu costat, quan li arribés l'hora. No cal dir que a la vídua de Burton, la novel·lista Sally Hay, la idea no li va fer cap gràcia.

"Per a Taylor, viure la vida és com actuar", va dir en una ocasió el savi Joseph L. Mankiewicz. La gran estrella de la mirada violeta s'enfrontava als seus papers de manera tan intuïtiva que mai no arribava a ficar-s'hi del tot. Sempre hi havia una part de Liz Taylor que surava, inevitablement, en totes les seves interpretacions. La història amb Burton va ser un dels grans mites dels anys 60 i 70, tan apassionant com la trama de La gata sobre la teulada de zinc o d' Una dona marcada . Tan intensa com si sortís d'una de les seves pel·lícules.

stats