Cultura 14/08/2013

L''Oceà' d'Alessandro Baricco inunda el Versus Teatre

Núria Juanico
2 min
Oceà retrata les angoixes d'uns personatges peculiars que coincideixen vora el mar.

Barcelona.Fins i tot les pors més surrealistes es poden combatre si se submergeixen al mar. La companyia Retret Teatre trasllada l' Oceà d'Alessandro Baricco a l'escenari del Versus Teatre per demostrar que el contacte amb els altres ajuda a superar els temors profunds. L'imaginari de l'escriptor italià uneix cinc personatges amb angoixes extravagants i un protagonista que busca venjança en una fonda vora el mar, on descobriran que si defugen la solitud i comparteixen els temors, es dilueixen i resulta més fàcil tirar endavant.

A Oceà coincideixen les obsessions d'una dona que vol pintar l'oceà amb aigua de mar, d'un científic que busca l'amor de la seva vida, d'una noia espantada pel món i d'una esposa adúltera. "Són pors particulars, però alhora el públic s'hi sentirà identificat", assegura el director del muntatge, Ivan Padilla. Els personatges s'articulen al voltant d'un protagonista obscur que, pacient, espera el moment oportú per desenvolupar la revenja d'un crim que va destrossar-li la vida catorze anys enrere.

Una escenografia senzilla recrea la fonda i ubica la història en un paradís on el temps s'atura i cada dia és el mateix. "Hem volgut traslladar el món irreal de Baricco al teatre amb una posada en escena imaginària i austera", explica Padilla. El públic es transforma en el mar de l'obra, a qui els protagonistes s'adrecen per trobar respostes a les seves preocupacions. Les sensacions impregnen tota l'obra a través de recursos sensorials perquè l'espectador "entri al mar sense veure'l" i experimenti mitjançant "la mirada directa de l'actor".

En aquesta primera adaptació teatral de la novel·la Oceà , el muntatge vol mantenir "l'essència de la història" i acompanyar-la "en una nova dimensió". Per això, la companyia ha procurat no perdre el llenguatge poètic de l'autor a través d'elements simbòlics com l'expressió corporal i també a través de la sonoritat. La música en directe del pianista Cels Campos crea l'ambient marí i reforça l'atmosfera intimista de l'espectacle. L'obra es manté fidel al relat de Baricco i "intenta respectar al màxim el text", diu Padilla, tot i que redueix el nombre de personatges. Oceà es pot veure al Versus Teatre de Barcelona fins a finals de setembre.

stats