L'Institut Ramon Llull promou una vintena d'activitats de creadors de les Illes per més de 17 països

Són propostes fruit de la inversió del mig milió d'euros que el Govern destina a la institució 

L'Institut Ramon Llull ha presentat la vintena d'activitats de les Illes que s'han duit o es duran a terme arreu de 17 països, fruit de la inversió de mig milió d'euros que ha dedicat aquest 2017 el Govern a la institució de promoció exterior de la cultura. La partida s'engloba en els 9 milions d'euros de pressupost total de l'institut. 

Entre les activitats principals presentades, hi ha les actuacions de Maria del Mar Bonet a Tunis i al Caire, incloses dins la gira dels 50 anys de carrera de la cantautora mallorquina. Un altre projecte serà l'actuació de l' Orquestra Simfònica de les Illes Balears a la seu de les Nacions Unides a Ginebra i sota la cúpula de Miquel Barceló, una actuació en la qual la Simfònica serà acompanyada de la soprano egípcia Fatma Said, la mezzosoprano xinesa Huiling Zhu, el tenor rus Vladimir Galouzine i el baix baríton turc Burak Bilgili, amb la direcció del director titular de l'orquestra, Pablo Mielgo. És un concert temàtic sobre la 'Ruta de la Seda' i tindrà un cost de 46.000 €.

Una altra activitat prevista és la possible itinerància de l'exposició fotogràfica 'Altars profans', la darrera mostra que preparava Toni Catany abans de morir i que, segons han anunciat en la roda de premsa, s'espera que pugui viatjar durant el 2018 per Europa i els Estats Units. Biel Mesquida en farà d'ambaixador poètic i acompanyarà l'exposició a aquests països tal com preveu la institució.

Coincidint amb els actes de commemoració del 25è aniversari de la Fundació Pilar i Joan  Miró de Palma, el Llull prepara una exposició al Centre d'Estudis Catalans de París a partir del 8 de novembre en la qual es mostraran una sèrie de gravats de Joan Miró. Es tracta de la sèrie 'Fundació Palma', formada per cinc estampes realitzades mitjançant aiguafort, aiguatinta i carborúndum.

Quant a l'activitat de la Xarxa Universitària d'Estudis Catalans a l'Exterior, el curs 2017-2018 es crearà la Càtedra Marià Villangómez d'estudis catalans, especialitzada en lingüística i traducció, a la Universitat de Leipzig (Alemanya).

Altres activitats previstes són l'Estada Lingüística d'Estiu d'estudiants universitaris a Mallorca; la participació de Rumba Katxai i Banda Zeitun al festival de músiques del món Babel Sound; la Cia Hotel Iocandi amb 'Esquerdes' i Circ Bover amb 'Vincles' seran al festival holandès Spoffin d'Amersfoot; l'actuació del Grup Besllum en el Festival de titelles i teatre d'objectes Incanti, a Torí, Itàlia; el Festival Ojo de Pescado (Xile), el mes d'agost, programarà fins a cinc curtmetratges de les Illes Balears procedents de LADAT; Nexo Cultura a Buenos Aires ha seleccionat un artista de les Illes Balears: Pistola; entre altres.

Pel que fa a Fira B!, l'IRL ha tancat, de moment, la participació de 15 programadors internacionals, 10 de música i arts escèniques per a la Fira i 5 comissaris internacionals d'arts visuals que visitaran la Nit de l'Art de Palma.

Per a la presentació de les activitats de promoció exterior, la consellera de Cultura, Fanny Tur, el director del Ramon Llull, Manuel Forcano, i Lluís Maicas, delegat de l'IRL, han fet trobada a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma amb Biel Mesquida, Maria del Mar Bonet i Miquel Bezares, de la Fundació Toni Catany.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF