Publicitat
Publicitat

L’Illenc coeditarà 15 llibres de recerca

Aquest programa té l’objectiu de promoure la recerca i la investigació en temes relacionats amb les Balears

L’Institut de la Llengua i la Cultura de les Illes Balears (Illenc) publicarà conjuntament amb diverses editorials de l’Arxipèlag quinze llibres de recerca científica o de divulgació de temes relacionats amb la cultura, el patrimoni, la llengua i la ciència de les Illes.

Aquest programa de coedició es fa a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) i té l’objectiu de promoure la recerca i la investigació en temes relacionats amb les Balears i, alhora, fomentar la indústria editorial illenca. Amb aquests quinze títols es recupera la feina de l’IEB i augmenta el ritme de publicacions. Per a aquesta ocasió i per primer pic s’obrí una convocatòria pública perquè les editorials poguessin presentar les seves propostes. El canvi de procediment pretén evitar la competència deslleial del sector públic al sector editorial, millorar la distribució i minimitzar els riscos d’assumir el cost d’aquest tipus de publicacions que, tot i tenir un interès científic i patrimonial, sovint tenen un públic minoritari i no es podrien publicar sense l’Administració.

Jornades d’estudis d’audiovisual

D’aquesta manera, l’IEB reprèn les tasques de publicacions després d’uns anys de poca activitat. A més de les coedicions, el desembre es va publicar el llibre de les XXXII Jornades d’Estudis Històrics Locals dedicades a Juníper Serra i Un lligam des de la Mediterrània fins al nou món al segle XVIII, coordinat per Miquel Deyà i Pere Fullana. Per gener es va publicar el número 105 de la revista Estudis Baleàrics, que va estar dedicada a Bartomeu Rosselló-Pòrcel i a Alexandre Ballester. Enguany també està previst que per novembre tinguin lloc unes Jornades d’Estudis Històrics dedicades a l’audiovisual i que estaran coordinades per Magdalena Brotons i Josep Antoni Pérez de Mendiola. Per tal de facilitar l’accés dels ciutadans a les publicacions, l’IEB ha renovat la web i ha penjat la col·lecció històrica de revistes en format digital perquè es puguin descarregar de manera gratuïta.

Entre les obres que es publicaran hi ha Els nous illencs, d’Andreu Mir, i Cultura popular i nacionalisme, d’Andreu Ramis, que editarà Lleonard Muntaner; Gabriel Alomar i Villalonga. Pedagog, publicista, escritptor, poeta i polític, obra de Catalina Moner i Jordi Pons d’Illa Edicions; Menorca, per la passa i la mirada, de Tomás Vivo, que publicarà El Gall; Viure a una ciutat andalusina: carrers, carrerons i atzucacs a Madina Mayurqa, de Rosselló Bordoy (J.J. de Olañeta). També les Obres completes Vol III d’Antoni M. Alcover; Flors d’Eivissa i Formentera, d’Amanda Tur i Joan Costa; Del doctor il·luminat al doctor Fosc. De Ramon Llull al doctor Faust, de Rosa Planas (J.J. de Olañeta); Aplec de Rondalles d’en Jordi d’Es Racó. Vol. VII de la Institució Francesc de Borja Moll; Teatre, circ, titelles. Quinze estudis d’història de les arts escèniques, d’Antoni Nadal, i Els senyors de Palma. Història oral, d’Antònia Sabater, ambdues de Documenta Balear.