MÚSICA
Cultura 06/06/2013

L'Azerbaidjan declara 'persona non grata' a Montserrat Caballé

La soprano va visitar dimarts un enclavament armeni de Nagorno Karabakh que Bakú considera il·legalment ocupat

Efe
1 min
Montserrat Caballé durant la presentació de l'exposició que es va poder veure al Gran Teatre del Liceu l'any passat i que commemorava el 50è aniversari del seu debut al teatre de la Rambla.

ErevanLa soprano Montserrat Caballé va visitar dimarts l'enclavament separatista armeni de Nagorno Karabakh, la sobirania del qual enfronta des de 1988 Armènia i Azerbaidjan. Caballé va ser rebuda oficialment pel dirigent de la capital regional, Stepanakert. La cantant ha viatjat després a Armènia, per actuar-hi el diumenge 9 de juny. "Vostè té molts admiradors a la República. La cooperació amb prominents figures de la cultura contribuirà en gran mesura al desenvolupament d'aquesta àrea a Nagorno Karabakh", va afirmar el líder karabají, Bako Saakian, segons les agències locals.

Les autoritats de l'Azerbaidjan, per això, han declarat persona non grata a la cantant. El país caucasià va enviar una nota de protesta a Espanya demanant explicacions sobre la visita de Caballé als territoris que Bakú considera "il·legalment ocupats" per les tropes armènies. Azerbaidjan també ha assegurat haver advertit ja al maig passat als promotors de la cantant espanyola sobre les conseqüències d'una visita a Nagorno Karabakh "sense avís previ a Bakú".

El litigi entre Armènia i Azerbaidjan es remunta als temps de la Unió Soviètica, quan la població majoritàriament armènia de Karabakh va demanar la incorporació d'aquest territori azerbaidjanès a Armènia, després del que esclatés una cruenta guerra (1991-1994) en què van morir, segons diferents fonts, unes 25.000 persones. La primera guerra entre dues antigues repúbliques soviètiques va concloure amb l'expulsió dels azerbaidjanesos de Karabakh i l'ocupació d'una vasta zona de l'Azerbaidjan, que va permetre unir l'enclavament a Armenia.

stats