CINEMA
Cultura 14/06/2013

L'Arts Santa Mònica celebra el millor cinema 'low cost'

Xavi Serra
2 min
Los ilusosés el segon llarg de Jonás Trueba, que presentarà el film i participarà en una xerrada amb el seu tiet, David Trueba.

Barcelona.El nombre de rodatges cau en picat, les subvencions s'aprimen i la taquilla agonitza. El panorama és crític, però els cineastes es resisteixen a deixar de crear. La segona edició del Cine Low Cost acollirà avui i demà a l'Arts Santa Mònica les millors propostes del cinema de guerrilla més recent, obres realitzades amb quatre duros al marge de la indústria i sovint menystingudes pels festivals. "El cinema low cost és una alternativa que no anul·la de cap manera les altres formes de fer cinema -argumenta la codirectora de la mostra, Desirée de Fez-, però dóna sortida a la necessitat d'alguns cineastes d'explicar històries tot i no comptar amb els mitjans necessaris".

Creada per fer conèixer "films extraordinaris" que necessiten una empenta per arribar al públic i obrir el debat sobre l'emergència del cinema low cost , la mostra rebaixarà la part teòrica de l'edició passada per centrar-se més en les projeccions. Obre el foc aquest vespre el pilot de la sèrie d'humor ¡Atrévete, Ken! , de Los Pioneros del Siglo XXI i Miguel Noguera -entre d'altres-, que servirà de pròleg a Cabás , debut en el llarg de Pablo Hernando, un viatge oníric en què s'embarca un personatge després d'una ruptura.

El gruix de la programació es concentra en la jornada de dissabte: per l'Arts Santa Mònica hi passaran cineastes coneguts com Marçal Forés, que presentarà el seu curt Paradise , i David Trueba, que acompanyarà el seu nebot Jonás en una xerrada posterior a la projecció de Los ilusos , recorregut sentimental i cinèfil per un Madrid en blanc i negre que el jove director va filmar sense guió, amb un grup d'amics i fent servir restes de cel·luloide.

Miguel Ángel Blanca i Alejandro Marzoa presentaran Your lost memories , la branca cinematogràfica del seu projecte de recuperació de cintes de súper 8 domèstiques, i al final de la jornada pujaran a l'escenari i oferiran un concert acústic com a Manos de Topo que servirà de cloenda del festival. Però abans la mostra viurà un moment àlgid amb l'estrena de Tres tristes triples , el curt que Isaki Lacuesta ha dirigit amb els Venga Monjas -una col·laboració que va sorgir en l'edició anterior del Cine Low Cost- i les jugadores de l'Spar Uni Girona. De Fez destaca especialment el llarg La tumba de Bruce Lee , del col·lectiu Canódromo Abandonado: "És original, imprevisible i arriscat, ple d'idees visuals potents i un estranyíssim sentit de l'humor". I recomana no perdre's el concert en què diferents cantants interpretaran un repertori de cançó italiana inspirat en el film Piccolo grande amore , del crític Jordi Costa.

stats