Cultura 02/08/2016

L'Aragó vol reobrir ara el litigi per l'art sacre de la Franja

El govern aragonès demana als bisbes poder reclamar els béns de les seves parròquies que estiguin al Museu de Lleida

Laura Serra
3 min
La Generalitat lliurarà a l’Aragó les peces menys valuoses de Sixena

BarcelonaEl govern de l'Aragó ha obert un nou cavall de batalla. Sense haver tancat encara la polèmica sobre els béns i les pintures de Sixena que reclama als museus catalans, avui ha anunciat que vol reobrir el litigi per l'art sacre de la Franja que es troba al museu de Lleida i pel qual les diòcesis de Barbastre-Montsó i Lleida van batallar durant dues dècades –el cas va quedar tancat el 2012 a favor de Lleida–.

Fins ara, el govern aragonès no era part autoritzada en el litigi. Ara, però, ha demanat per carta als bisbes de Barbastre-Montsó d'Osca (diòcesi segregada el 1995 per ordre del Vaticà) que li cedeixin poders per reclamar judicialment els 113 béns de les parròquies de l'Aragó oriental que estan a Lleida, després de l'"èxit" –almenys temporal– obtingut amb les peces del monestir de Sixena. La consellera d'Educació i Cultura del Govern aragonès, Mayte Pérez, ha recordat que l'anterior govern d'Aragó presidit per Luisa Fernanda Rudi ja va fer aquest gest, però els bisbes de Barbastre-Montsó i d'Osca no el van acceptar. Ara insisteix, "sobretot vist l'èxit de Sixena, on es van delegar poders sense que la propietat deixés de ser de les monges", afirmava. Segons Pérez, "les vies de col·laboració i l'acció conjunta són les úniques possibles per recuperar la integritat del patrimoni aragonès".

La consellera s'ha reunit amb els portaveus dels sis grups parlamentaris de les Corts, per informar-los dels últims passos duts a terme per aconseguir que Catalunya torni els béns de Sixena, i els quals han recolzat per unanimitat totes les accions que s'adoptin des de l'Aragó amb aquest objectiu.

Conseqüències legals pels béns de Sixena

L'últim moviment del cas Sixena és que el govern de l'Aragó ha demanat al jutjat l'execució íntegra de la sentència provisional que obligava a l'entrega de 97 peces al monestir aragonès. Fa una setmana se'n van retornar 53 del MNAC. En concret, vol que aclareixi les conseqüències legals de les quals va advertir a Catalunya en una providència divendres passat en el cas que no torni les 44 que segueixen pendents, a més d'una estimació de la data en la qual es podrien adoptar.

"No sabem ni quines mesures seran ni quan", ha subratllat la consellera, que ha recordat que el Govern de l'Aragó va demanar a la jutgessa que la primera setmana d'agost fora hàbil, encara que no han rebut resposta, per la qual cosa previsiblement, ha dit, fins a setembre no hi haurà novetats.

La setmana passada la Generalitat va presentar un recurs d'empara sol·licitant que se suspengui el trasllat al Monestir de Sixena de les 44 obres dipositades al Museu Diocesà de Lleida. Pérez confia que no s'admeti i que no tingui incidència en el procés.

Retorn provisional dels murals

El tercer element que enfrontarà Catalunya i l'Aragó seran els murals romànics que es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). El Govern de l'Aragó ha anunciat que també demanarà l'execució provisional de la sentència del Jutjat de Primera Instància número 2 d'Osca que condemna al MNAC a tornar les pintures romàniques de la sala capitular del Monestir de Sixena al seu lloc d'origen.

La Generalitat ja va anunciar que recorrerà aquesta sentència al setembre, perquè consideren que malmetria les pintures de forma irreparable. Òbviament encara s'oposarà més a una sentència provisional.

stats