18 FESTIVAL DE CINEMA INDEPENDENT DE BARCELONA
Cultura 10/11/2011

L'Alternativa: cinema per canviar el món

La 18a edició de l'Alternativa pren el pols del cinema d'autor més polític i compromès. Homenatges a Alain Cavalier i Patricio Guzmán coronen una programació aprimada per les retallades.

Xavi Serra
2 min
La petjada de la violència L'Alternativa projectarà el documental El lugar más pequeño, una exploració de la memòria del conflicte en un poblet del Salvador.

Barcelona.En un moment en què el cinema que defuig les convencions i els cànons de la indústria ha de lluitar contra els prejudicis i el rebuig d'alguns sectors de la crítica (vegeu els casos de Los pasos dobles i El árbol de la vida), festivals com l'Alternativa es reivindiquen com a refugi privilegiat per al cinema d'autor més personal i combatiu.

Divendres s'inaugura una nova edició del festival, que fins al dissabte 19 de novembre omplirà diferents espais a Barcelona -el Cinema Maldà, l'Institut Francès, la Casa Amèrica i sobretot el Centre de Cultura Contemporània- de cinema independent, un mosaic de mirades sobre el món que desprenen un fort sentiment polític tant en la forma com en el fons, obeint aquella màxima de Godard que deia "més que cinema polític, feu cinema políticament", i que personifica a la perfecció l'homenatjat Alain Cavalier.

Però hi ha exemples per donar i per vendre. El documental El lugar más pequeño, de Tatiana Huezo, reflexiona sobre el rastre de la violència en els habitants d'un poble del Salvador on la guerra va fer estralls; Une escroc très discrète, de Delphine Hallis, persegueix el rastre d'una peculiar delinqüent de més de 80 anys, i Day is done trena una mena de relat de no-ficció a partir dels missatges del contestador automàtic del director, Thomas Imbach. En ficció, destaca la faula animada en stop-motionGravity was everywhere back then, de Bent Green, sobre un ferreter que va construir una casa molt peculiar per salvar-li la vida a la seva dona. També la comèdia del xinès Li Hongqi Han Jia, Lleopard d'Or a Locarno, que observa com el temps passa amb parsimònia en un poble l'últim dia de les vacances d'hivern.

Representació espanyola

L'Alternativa no perd de vista el talent espanyol, i aposta des de la secció Panorama per creadors emergents com Albert Alcoz o María Zafra i més reconeguts com l'animadora Isabel Herguera i José Maria Orbe, que presentarà un remix del seu últim film: Aita (Carta al hijo).

En la Secció Oficial es presentarà l'esperat nou film de Mercedes Álvarez, Mercados de futuro, que analitza el boom de l'habitatge a través d'espais com un congrés de lideratge empresarial, una fira immobiliària o el mercat dels Encants. I a Pantalla Hall es projectarà Color perro que huye, en què Andrés Duque barreja apunts biogràfics i vídeos de YouTube i demostra que el cinema està avui dia en un estimulant moment de transformació.

stats