PREMI
Cultura 25/11/2017

L’Alexandre Ballester reconeix dues recerques d’història contemporània

Les dues obres guanyadores seran publicades per l’editorial Lleonard Muntaner

Jaume Ribas
3 min
Manel Suárez (segon per l’esquerra) i Joana M. Comas (segona per la dreta), amb els responsables del Consistori pobler.

Sa PoblaEl casal de cultura Es Rafal de sa Pobla va acollir divendres el lliurament de la dessetena edició dels premis Alexandre Ballester d’assaig. Aquest guardó de l’Ajuntament de sa Pobla va reconèixer els treballs de la poblera Joana Maria Comas i del calvianer Manel Suárez. Per primera vegada, el jurat va decidir distingir les dues obres ex aequo i totes dues seran publicades el Sant Jordi del 2018 a la col·lecció Panorama de l’editorial Lleonard Muntaner.

Transició a sa Pobla

Joana Maria Comas va començar a estudiar la Transició a sa Pobla per al seu treball de final de grau, quan encara estava acabant la carrera d’Història a la Universitat de les Illes Balears. Una vegada presentada la recerca, el seu tutor, Antoni Marimon, la va encoratjar a continuar treballant en el projecte i a intentar donar-hi sortida editorial. El camí cap a la democràcia. La Transició a sa Pobla (1973-1987) estudia el període entre l’any de les darreres eleccions a terços franquistes i el 1987, l’any que l’extinta Convergència Poblera consolidava la seva majoria absoluta.

Estudiar la història política recent del municipi vol dir, inevitablement, estudiar també la desapareguda Cooperativa Agrícola Poblera, la CAP. Per Joana Maria Comas, “la història recent de sa Pobla no es pot entendre sense els factors econòmics i socials que la condicionen, i entre tots aquests hem de destacar la Cooperativa”. Fa unes dècades, n’eren socis uns 2.500 poblers, una quarta part de la població del municipi, i la CAP era el lloc on es dirimien les lluites polítiques que després decidiren qui governava l’Ajuntament. No debades, el darrer batle franquista i primer batle democràtic el 1979, Rafel Serra Company, era alhora president de la CAP.

L’altre premiat, Manel Suárez, va començar el seu estudi sobre la vaga de collidores d’oliva de Calvià d’una manera diferent. L’Assemblea Jove de Calvià el va convidar l’estiu passat a fer una xerrada sobre les vagues de dones al municipi durant el primer terç del segle XX. Va ser a partir del material recollit per aquesta conferència que el professor calvianer va anar redactant Les vagues de dones a Mallorca (1919-1932). El cas de les collidores d’oliva de Calvià.

L’assaig de Manel Suárez fa un repàs dels moviments sindicals i polítics de les dones calvianeres de principis de segle i posa especial èmfasi en una vaga que va aturar la collida d’oliva a les possessions properes a la vila de Calvià que fins i tot va obligar el governador civil d’aleshores a intervenir-hi com a mediador. Manel Suárez agraeix el premi perquè creu que “suposa reconèixer la història d’unes dones que haurien estat oblidades i que representen uns valors plenament vigents a l’actualitat”.

Lleonard Muntaner

El mes d’abril de l’any que ve, l’editorial Lleonard Muntaner publicarà les dues obres guanyadores del premi Alexandre Ballester amb el suport de l’Ajuntament de sa Pobla. Manel Suárez pensa que “treballs com aquest veurien difícilment la llum sense editors com Lleonard Muntaner, amb qui crec que tenim un deute com a societat”.

El regidor de Cultura, Antoni Simó Tomás, troba que “la qualitat dels dos treballs és excepcional. Només així s’explica aquesta decisió del jurat de premiar-los per igual”. Tomás també es posa deures per a la propera edició dels premis: cal promocionar-los més a fi de recollir més originals.

stats