MÚSICA
Cultura 16/06/2013

L'ARA ofereix el millor Espriu musicat

Ara
2 min

Barcelona."Et perdràs pel camí que no té mai tornada", canta Dolo Beltrán, acompanyada de la guitarra de Toni Xuclà, al videoclip d'una de les últimes adaptacions de poemes de Salvador Espriu, que els lectors de l'ARA podran aconseguir, juntament amb una trentena de temes més, amb el doble disc Amb música ho escoltaries potser millor . Serà el dissabte 22 de juny, el diumenge 23 i el dilluns 24, a un preu d'11,95 euros.

"Espriu, com és natural, ha estat un dels poetes catalans més versionats. A més de Raimon i després de Raimon, la llista de poemes traslladats a la discografia i cantada als escenaris és impressionant, sobretot perquè, llevat d'uns quants poemes que ell mateix va escriure amb la voluntat de fer presents els seus missatges de fidelitat als catalans, no és considerat un poeta fàcil ni accessible sense un esforç del lector", explica Xavier Bru de Sala, comissari de l'Any Espriu i autor del text introductori del doble disc. El primer recull una selecció de divuit adaptacions musicals fetes entre el 1967 i el 2010. Hi ha, entre d'altres, dues versions d' Assaig de càntic en el temple -una d'Ovidi Montllor i una altra de Guillermina Motta-, Des del fons de la mar , interpretada per Núria Feliu, Les campanes , a càrrec de Marina Rossell i Mercè Torrents, i la recent i de gran vigència Sense futur , adaptada per Òscar Briz.

Catorze versions noves

"Al plaer de retrobar cançons que mantenen la frescor inicial al cap dels anys, que no perden la batalla contra el temps sinó que encara hi surten guanyant, cal afegir-hi el fenomen extraordinari de les noves músiques impulsat per Joan-Carles Doval i Toni Xuclà", escriu Bru de Sala. És per aquest motiu que Amb música ho escoltaries millor conté tot un disc amb catorze adaptacions encarregades expressament per a l'ocasió. A més de la Cançó del matí encalmat , vista per Dolo Beltrán, s'hi inclou una varietat d'aproximacions estilístiques considerable, des de l'I beg your pardon dels Blaumut fins a El meu poble i jo , a càrrec de Taima Tesao i Raynald Colom, Vinc a la nua sequedat de la terra , dels Raydibaum, Sentit a la manera de Salvador Espriu , de Judit Neddermann, i aportacions d'una gran singularitat, com les de les actrius Clara Segura, que es fa seva Els ulls ja no saben , i Mercè Martínez, que acompanyada de Jordi Vidal adapta Amb música ho escoltaries potser millor . Recopilatoris com aquest mostren que la poesia d'Espriu no s'ha perdut mai pel camí que no té tornada.

stats