COMMEMORACIÓ REPUBLICANA
Cultura 13/04/2011

L'ARA declara la República Catalana

L'ARA ha fet un salt en el temps i s'ha plantat al 14 d'abril del 1931. Demà sortirà al quiosc el diari d'una jornada històrica: la crònica periodística del dia que Macià va proclamar la República Catalana.

Sílvia Marimon
2 min
La portada de l'ARA de demà, el dia que  el país es va convertir en una República Catalana.

Barcelona.Som a 13 d'abril, però del 1931. Ahir es van celebrar les eleccions municipals i la joveníssima Esquerra Republicana Catalana va arrasar a les urnes. Els seus oponents, com la conservadora Lliga Regionalista, liderada per Francesc Cambó, o la nacionalista Acció Catalana Republicana, han quedat perplexos. Ningú s'ho esperava. Tot bull. Què succeirà els propers dies?

Demà, 14 d'abril, quan es commemoren els 80 anys de la República, l'ARA traurà un diari especial. La redacció ha fet un salt en el temps i s'ha plantat al 1931. Hem viscut l'espectacle d'aquella jornada. A la Rambla hi havia una "orgia de moviment, de llum i de color, les banderes onejant al vent, com flames vives de llibertat", descrivia a la revista Mirador el periodista Josep Maria Planes, assassinat el 1936 per pistolers anarquistes. En aquest exercici de regressió, l'escriptor Josep Pla serà el nostre enviat especial a Madrid. A la capital de l'Estat, la població destruïa o amagava els símbols i les insígnies reials amb la indiferència gairebé absoluta de les classes altes. Com deia Pla a La Veu de Catalunya : "Madrid celebra amb joia desbordada la fi de la monarquia".

El periodista Toni Soler farà una crònica dels fets minut a minut i explicarà la caiguda de la monarquia borbònica i la proclamació, primer de la República -sense adjectius- de Companys i, minuts després, d'una República Catalana de Macià. L'ARA ha entrevistat els que van viure aquell dia històric com si fos ahir: Víctor Torres, Teresa Rovira, Carme i Cristian Aguadé i Moisès Broggi. Analitzem amb detall el discurs de Macià i entrevistem en exclusiva Francesc Cambó i l'Avi. Explicarem els anteriors intents de proclamació d'una República Catalana i les notícies d'arreu del món d'aquell 14 d'abril.

Si l'ARA hagués existit el 1931, a la secció d' A favor i en contra Antoni Rovira i Virgili hauria defensat la República, mentre que el capellà Joan Tusquets hi hauria arremès en contra perquè, segons ell, Macià encapçalava una conspiració maçònica d'inspiració soviètica. En resum, el 14 d'abril del 2011 sortirà, juntament amb el diari del dia, l'ARA del 15 d'abril del 1931, quan la població va enderrocar la monarquia a través de les urnes i sense violència.

stats