Cultura 05/06/2013

Kejaleo debuten amb una fusió de flamenc i jazz

X.c.
2 min

Barcelona.El percussionista Xavi Turull i el guitarrista Cristo Fontecilla ni saben para quiets ni poden. Acaben de publicar Alaire (Galera), el debut discogràfic de Kejaleo, un projecte de fusió de flamenc i jazz en què la tercera part contractant és el guitarrista Diego Cortés. "Després d'Ojos de Brujo, volia recuperar la sensació de tocar en un grup més instrumental, en què la veu no tingués tant protagonisme i que permetés un espai d'improvisació més ampli", recorda Turull.

Va compartir la inquietud primer amb Fontecilla i després amb Cortés, mirant de recuperar la fusió que Turull havia fet als anys 80 amb el grup Amalgama i potenciant el diàleg entre la guitarra elèctrica de sensibilitat jazz de Fontecilla i el mestratge flamenc de Cortés. "A vegades és difícil, perquè la guitarra elèctrica i la flamenca són mons totalment oposats, però en aquest cas ens vam entendre de seguida perquè ens hem complementat molt bé", diu Cortés. Fontecilla hi està d'acord: "Jo tinc un so més fosc i la seva guitarra és més brillant".

Tot i que el nom té un innegable eco fonètic amb el grup Jaleo, de Cortés, Turull explica que no hi havia cap voluntat de continuïtat. "No hi té res a veure", assenyala Cortés. "De fet, ens diem Kejaleo per casualitat. Teníem diverses opcions però buscàvem un nom que no tingués registrat el .com ", explica Turull.

Projecció internacional

Ara com ara, Kejaleo és el projecte principal per a Turull, Fontecilla i Cortés, que treballen amb la intenció de consolidar-lo. "Encara ens estem coneixent, però el procés està sent molt satisfactori", diu Fontecilla. "A mi m'agradaria introduir una o dues ballarines per poder establir diàlegs amb la percussió", avança Turull sobre futures col·laboracions. En el disc hi han participat la cantant Rosalía Vila, el bateria Roger Blàvia i el baixista Jordi Franco, però la formació de directe va canviant en funció de la disponibilitat dels músics. Per exemple, en concerts com els que van fer el mes passat a Corea del Sud s'hi va incorporar la cantant Inma Ortiz. Les actuacions a Corea no seran una excepció. "Crec que treballarem més a fora que aquí. Ja està passant, perquè tenim més perspectives de fer concerts a l'estranger", diu Turull.

stats