Literatura
Cultura 27/06/2013

50 anys de 'Rayuela', l'antinovel·la de Julio Cortázar

Una exposició, conferències i debats commemoren l'aniversari d'una de les obres cabdals en la literatura hispanoamericana, publicada per Alfaguara

Efe
1 min

Buenos Aires'Rayuela', la novel·la que va revolucionar la literatura hispanoamericana, compleix 50 anys i per celebrar-ho Buenos Aires acull des d'aquest dimecres conferències, textos i debats sobre el text. Mèxic també se suma als actes de commemoració de l'aniversari amb l'exposició 'De la tierra al cielo. 50 años de Rayuela' sobre l'obra més emblemàtica de l'argentí Julio Cortázar (1914–1984). La mostra reuneix cinc representacions de grans dimensions i 55 de petites del joc de la xarranca, en castellà 'rayuela', que diversos artistes han creat per retre homenatge a la novel·la i apropar-la als joves. A més, 11 escriptors propers a Cortázar han col·laborat a l'exposició amb textos sobre el llibre i l'autor.

Julio Cortázar va escriure 'Rayuela' convençut que havia creat una antinovel·la i que suposaria un gir en la literatura occidental. L'obra narra la vida d'Horacio Oliveira i la seva relació amb amics i amants, en una història que barreja articles de diari i documents presumptament reals amb elements surrealistes i fantàstics. 'Rayuela', que es va publicar el 28 de juny del 1963, va suposar un boom en la literatura hispanoamericana i va marcar el fenomen editorial del continent entre el 1960 i el 1970. En deu anys, l'obra va assolir la 14a edició a Buenos Aires i actualment se'n venen prop de 30.000 exemplars cada any a l'Amèrica Llatina.

stats