Publicitat
Publicitat

ART

Juan López reivindica la figura del conservador de museu a ‘Segurata’

L’artista és l’aposta d’Es Baluard per a la Nit de l’Art d’avui

La videoinstal·lació Segurata, de Juan López (Cantàbria, 1979), és l’aposta del Museu d’Art Contemporani Es Baluard per la Nit de l’Art, que se celebra avui a partir del capvespre.

López no ha estat mai a la trobada artística, però la segueix i n’ha sentit parlar. L’artista retrata en aquesta videoinstal·lació un guàrdia de seguretat o un cuidador qualsevol de sala d’un centre expositiu o museu avorrit, aguantant la jornada de treball mitjançant una peça de gran format que es projectarà a la façana del museu i a escala real. Com si fos un acte quotidià, López vol conscienciar en aquesta obra que “sempre parlam dels artistes, de les seves peces, però els guàrdies de seguretat o conservadors sempre en són els grans oblidats, malgrat que realment són els autèntics treballadors de l’art”, explica l’autor a aquest diari.

Intervenció

Juan López treballa sobretot la instal·lació des d’espais exteriors i interiors. “M’agrada intervenir en els espais arquitectònics”, diu. Actualment està immers en un projecte a Matadero, de Madrid, titulat Los afijos, el component lingüístic del qual el fa característic i essencial.

López té molta relació amb Mallorca, on ha exposat en diverses ocasions. De fet, fou un dels artistes que va quedar finalista de la darrera edició dels premis Ciutat de Palma d’arts visuals amb l’obra d’intervenció mural Scratch the surface. Va decidir llevar la seva obra del Casal Solleric en unanimitat entre els artistes després de la polèmica que s’hi generà: “Vull allunyar-me d’aquest tipus de pràctiques”, assenyala. També ha exposat a l’aparador Box del Casal Solleric, comissariat per Tolo Cañellas. Ara torna a Palma amb aquesta instal·lació, una obra que és de l’any 2005, però que conserva tota la vigència. “Per què sempre cercam el que és nou en l’art visual?”, es demana l’artista; “la majoria d’obres no caduquen mai”, afegeix. Segurata és una peça que surt a la cerca del caminant o espectador i l’interpel·la. “M’interessa el punt de vista del creador no sols com a espectador, sinó el seu posicionament en el món, davant les coses que succeeixen, i que serveix per donar la seva opinió. Això és el que intent fer com a artista”, relata l’autor amb una línia conceptual i una trajectòria àmplia i coherent.

Avui, les imatges de López confluiran amb el projecte Nit de l’Art 2012/2017, que han presentat Es Baluard i El Corte Inglés, una recopilació dels sis anys de col·laboració d’ambdues entitats en què s’explica com s’han desenvolupat les produccions específiques i accions d’intervenció per a la Nit de l’Art amb els artistes vinculats al museu, la seva col·lecció o el seu context. En aquesta publicació especial, es detallen els projectes dels artistes Alicia Framis, Amparo Sard, Marcelo Viquez, Joan Morey, Ana Laura Aláez i Juan López.

La projecció de Segurata serà a partir de les 21 hores a la façana del museu i també hi haurà jornada de portes obertes de les 10 hores fins a mitjanit.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF