Obituari
Cultura 15/06/2013

Mor el promotor cultural i escriptor Josep Maria Jané i Samsó als 90 anys

Jané és considerat un dels màxims exponents de la promoció de la cultura catalana durant el franquisme. Va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi l'any 1995

Acn
1 min

L'ArboçEl promotor cultural i escriptor arbocenc Josep Maria Jané i Samsó ha mort aquest dissabte als 90 anys, segons ha informat el consistori del Baix Penedès. Creu de Sant Jordi el 1995, Jané és considerat un dels màxims exponents de la promoció de la cultura catalana durant el franquisme. Del 1948 al 1966 va dirigir amb Esteve Cruañes la revista clandestina en català 'Fe i Vida'. Impulsor dels estudis colombins a Catalunya, fou també el creador de l'Arxiu Arbocenc el 1948, i membre fundador de l'Institut d'Estudis Penedesencs. Fou nomenat Arxiver d'Honor de la vila de l'Arboç el 1991 i distingit per l'Institut d'Estudis Penedesencs amb el Premi Teresa Basora de reconeixement cultural collita 2011.

A nivell literari, Jané i Samsó va conrear l'assaig i l'article periodístic de caire històric, però serà recordat per la biografia de l'abat arbocenc Aureli Maria Escarré publicada el 1993. Professionalment, Josep Maria Jané i Samsó va regentar fins fa pocs anys la centenària botiga de l'Arboç Les Amèriques. "Serà recordat per les seves profundes conviccions, el seu altruisme i la seva dedicació a la cultura en tots els vessants", han assenyalat en una nota de condol l'Ajuntament de l'Arboç, que considera que el traspàs de Jané "és una gran pèrdua per al municipi".

stats