Patrimoni

Cinc imprescindibles de les Jornades Europees de Patrimoni

Centenars de municipis i entitats se sumen aquest cap de setmana a la festa amb activitats gratuïtes

Tornen les Jornades Europees de Patrimoni (JEP). Aquest cap de setmana centenars de municipis i entitats de tot Catalunya se sumen a aquesta festa del patrimoni cultural, programant activitats gratuïtes en palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics i altres espais patrimonials per acostar el seu patrimoni cultural a la ciutadania. 

Us proposem cinc activitats:

1. Jornada de portes obertes al castell de Miravet

El castell de Miravet, un dels millors exemples d'arquitectura templera a Europa, obre les portes durant tot el cap de setmana. Es podrà visitar la imponent fortalesa d’altes i sòlides muralles construïda sobre un turó que domina el curs de l’Ebre i les terres del voltant. 

2. Un matí amb Gaudí i el matrimoni Güell-López

El Palau Güell donarà a conèixer els seus racons amb una visita teatralitzada. Gaudí anirà a fer una visita al matrimoni format per l'industrial Eusebi Güell i Isabel López. Tots tres recordaran com va anar la construcció de l'edifici. 

3. Visita gratuïta al refugi antiaeri i ulleres 360º

El refugi de Sant Just Desvern, construït el 1938, es podrà visitar amb l'explicació de les pintures murals fetes, de les cinc escultures situades a la part superior de la galeria. Els participants podran visionar una de les cinc històries ficcionades amb unes ulleres de 360º. 

4. Visites guiades al castell de Montsoriu

El castell de Montsoriu està considerat el gran castell gòtic de Catalunya. Durant el cap de setmana s'hi faran visites guiades, en un recorregut que inclou les estances dels tres grans recintes del castell. També es podrà veure l'entrada a la cisterna i el sector oest de la muralla, habitualment tancat al públic.

5. Portes obertes al santuari de la Cova de Sant Ignasi

Durant la tarda de dissabte i de diumenge, el santuari de la Cova de Sant Ignasi obrirà les portes  a les noves zones museïtzades d’accés al santuari i a la Coveta.

La importància de la difusió

La difusió és una manera molt interessant d’aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda i valoració. Les Jornades Europees de Patrimoni és una iniciativa del Consell d'Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991, i "es considera com l'activitat participativa més important d'Europa en relació al patrimoni cultural", que té com a objectiu generar vincles entre la societat i el patrimoni.

Aquestes jornades són un esdeveniment gratuït i obert a tothom, i una gran oportunitat per donar a conèixer la gran riquesa i el valor del nostre patrimoni cultural. El projecte compta amb la col·laboració d'institucions catalanes com la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i l’Institut Ramon Muntaner, i en l’edició d’enguany incorpora com a nous col·laboradors l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF