UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Jordi Savall rep el Premi Canigó de la Universitat Catalana d'Estiu

El músic d'Igualada ha tingut un record per als presos i per als refugiats

La Universitat Catalana d'Estiu ha distingit Jordi Savall amb el Premi Canigó 2019 en un acte reivindicatiu en contra de la repressió de l'Estat i la indiferència de les administracions europees amb els refugiats abandonats al mig del Mediterrani. El músic d'Igualada, reconegut a escala internacional, ha tingut un record per als presos polítics i exiliats i ha denunciat "l'amnèsia" dels europeus. "No recordar la història vol dir repetir els errors. La música ens permet recordar com si fóssim allà", ha reivindicat.

Savall s'ha mostrat "agraït" i "emocionat" pel premi de l'UCE 2019 de Prada i ha donat les gràcies als seus familiars: "El meu pare era republicà i ens vam haver d'amagar, era una època de dificultats econòmiques, però d'ambient familiar molt càlid". I ha afegit que aquesta etapa li ha permès entendre "les injustícies fonamentals que es creen quan hi ha conflictes polítics" i que, al mateix temps, "sense cercar la utopia no podrem progressar".

La consellera de Cultura ha fet un repàs del recorregut artístic del "mestre" de la viola de gamba, un home clau en la música antiga, medieval, renaixentista i barroca. També ha destacat Savall com una "persona de cultura i per la cultura" que defensa els drets i les llibertats universals amb "una tasca i un tarannà conciliador". Vilallonga també ha posat en valor el Premi Canigó, que amb Savall entre l'elenc de guardonats "rubrica l'objectiu de país" de la Universitat Catalana d'Estiu.

El guardonat del Premi Canigó 2019 també ha resseguit els seus primers passos en el món de la música i les "dificultats i oposicions" de l'àmbit acadèmic, perquè "el més normal i fàcil era tocar el violí o el violoncel" i no la viola de gamba. També ha criticat que avui dia "si un músic al cap de dos anys d'acabar els estudis no treu cap disc ja és un fracassat". "El procés de creació és lent i s'ha d'assimilar. L'obra d'art s'ha de fer teva, perquè quan toquis no estiguis pensant com fer-ho, sinó perquè et surti de l'ànima", ha explicat.

Només començar l'acte del Premi Canigó, el rector de la Universitat Catalana d'Estiu, Jordi Casasses, ha llegit una carta escrita des de Lledoners pel president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. El pres polític admet que enyora "la festa i les ganes de ser" que va viure ara fa dos estius a Prada, "quan el país estava les portes d'una tardor en què creiem que ho podíem tot". Malgrat que gairebé dos anys després del referèndum de l'1-O el moviment independentista no és tan optimista, el líder de l'entitat cultural més important de Catalunya adverteix que des d'Òmnium continuaran lluitant pels drets humans i "desobeint les lleis que faci falta", sigui quina sigui la sentència del judici al Procés.

Al final de l'acte, el cap de protocol de Vilallonga, que primer s'ha fet passar per cap de premsa, ha preguntat insistentment als periodistes quines preguntes tenien previst fer a la consellera. Quan han respost que volien parlar sobre "la situació política actual", la membre de l'executiu català s'ha negat a atendre els mitjans.

EDICIÓ PAPER 27/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF