PRIMÍCIA DE L'ARA
Cultura 04/03/2016

Jordi Palou-Loverdos deixa la direcció del Memorial Democràtic

L'advocat havia estat nomenat el 2011 per Joana Ortega i abandonarà l'entitat, que ara depèn de la conselleria d'Afers Exteriors, el 15 de març

Sílvia Marimon / Laura Serra
2 min
Jordi Palou-Loverdos al balcó dels despatxos que el Memorial Democràtic té a la Diagonal.

BarcelonaJordi Palou-Loverdos deixarà la direcció del Memorial Democràtic el 15 de març, segons ha pogut saber l'ARA. Ho farà després de més de quatre anys al capdavant de la institució que va néixer per sistematitzar tota la informació disponible sobre la resistència antifranquista, dur a terme noves investigacions històriques i reivindicar els valors dels que van lluitar contra el feixisme.

Advocat i mediador en conflictes internacionals, Palou-Loverdos ha anunciat al conseller Raül Romeva que pretenia començar una nova etapa professional, i des de la conselleria d'Afers Exteriors van coincidir en el fet que és un "bon moment per obrir una nova etapa", afirmen fonts de la conselleria. Encara no hi ha substitut Palou-Loverdos ha dirigit el trasllat de la institució, després del polèmic tancament del centre de Via Laietana. Va inaugurar l'espai expositiu al castell de Montjuïc i finalment va obrir les oficines i sala d'exposicions al carrer Peu de la Creu, de nou al centre de Barcelona.

Malgrat això, el Memorial sempre ha viscut viratges i vicissituds en funció dels moviments polítics. Aquest dimecres el Parlament va aprovar "definir clarament les funcions" del Memorial Democràtic i de la subdirecció general de Memòria i Pau d'acord amb el "nou context polític" i impulsar la recerca pública acadèmica en temes de memòria històrica.

El Memorial Democràtic va ser fundat el 2007 pel govern tripartit, i impulsat per associacions dedicades a la memòria històrica, que formen part del consell de participació de l'entitat. Però mai ha acontentat ningú del tot i ha comptat amb l'oposició frontal d'alguns partits polítics, com el PP. La Sindicatura de Comptes va veure indicis de delicte en les ajudes del Memorial.

L'arribada de CiU al govern i de Joana Ortega a Governació van implicar la destitució del director, Miquel Caminal, la clausura de la seu de la institució a Via Laietana per motius de seguretat i la petició que el Memorial "inclogués totes les víctimes", també les de la República, cosa que va aixecar polseguera i crítiques de les entitats. Amb el canvi de govern, el Memorial també va anar perdent personal i competències –per exemple, el mapa de fosses comunes o la capacitat de maniobra per atorgar ajuts–, com van denunciar els treballadors en una carta, i va estar més d'un any sense director. El desembre del 2011 Jordi Palou-Loverdos va passar a dirigir l'organisme. Les retallades que havia patit el Memorial abans de la seva arribada fregaven el 40%.

En la nova configuració del govern, el Memorial Democràtic depèn de la conselleria d'Afers Exteriors de Raül Romeva.

stats