Cinema
Cultura 13/01/2020

‘Joker’ lidera les nominacions més igualades dels Oscars

Antonio Banderas i Pedro Almodóvar lluitaran per la glòria i la coreana ‘Parásitos’ opta a sis premis

Xavi Serra
4 min
El 'Joker' de Joaquin Phoenix

BarcelonaLes vuit encarnacions de Batman al cinema, des de la primera de Tim Burton fins al Batman v. Superman de Zack Snyder, sumen un total de nou nominacions als Oscars, sempre en categories menors. El Joker, en canvi, només ha necessitat una pel·lícula per triomfar sobre el seu gran enemic i liquidar-lo, almenys pel que fa als premis. Les onze nominacions que suma la pel·lícula de Todd Phillips la converteixen en el film basat en un personatge de còmic més nominat als Oscars. També és el més nominat d’aquesta edició dels premis, amb una candidatura més que Érase una vez en... Hollywood de Quentin Tarantino, El irlandés de Martin Scorsese i 1917 de Sam Mendes, que n'obtenen deu. La llista de nominades a millor film la completen Le Mans '66, Jojo Rabbit, Mujercitas, Historia de un matrimonio i Parásitos, la sensació coreana de la temporada amb sis nominacions, una xifra molt notable per a un film de parla no anglesa.

No és com si els acadèmics s’haguessin deixat portar per la bogeria del Joker. Les nominacions de la 92a edició dels Oscars que es van anunciar ahir no van deparar sorpreses i van confirmar l’absència d’un clar favorit, igualant les apostes entre els quatre títols més nominats, als quals podria sumar-se fins i tot Parásitos, d’un Bong Joon-ho que s’afegeix a Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Sam Mendes i Todd Phillips i completa el quintet de nominats a millor direcció. Fora de la categoria s'han quedat Noah Baumbach, un dels favorits, i Greta Gerwig, l’única directora amb opcions, que almenys està nominada pel guió adaptat de Mujercitas.

Netflix, l'estudi més nominat

Però els Oscars també s’han d’analitzar en clau d’estudis amb més nominacions, un apartat en què Netflix confirma la seva ratxa ascendent i aconsegueix vint-i-quatre nominacions, nou més que l’any passat. Lidera el rànquing dels estudis per davant de les vint-i-tres nominacions de l’imperi Disney i les vint de Sony. A més de les deu nominacions d’El irlandés i les sis d’Historia de un matrimonio, Netflix obté dues de les cinc places de millor film animat amb la francesa ¿Dónde está mi cuerpo? i l’espanyola Klaus, del madrileny Sergio Pablos, que ha desbancat fins i tot Frozen 2. La pluralitat lingüística i cultural d’aquesta categoria no és cap notícia: els animadors solen nominar cada any títols europeus i asiàtics, cosa que posa en evidència el rampant anglocentrisme de la resta d’acadèmics. Llàstima que s’hagi quedat fora Buñuel en el laberinto de las tortugas, que dirigeix el barceloní Salvador Simó.

Més sort han tingut Pedro Almodóvar i Antonio Banderas. Dolor y gloria aconsegueix la nominació a millor pel·lícula estrangera –així es dirà a partir d’aquest any l’Oscar a millor film de parla no anglesa–, la quarta del cineasta manxec i la primera del cinema espanyol en la categoria des del 2004, quan va guanyar Mar adentro. L’actor malagueny obté la primera nominació a l’Oscar per Dolor y gloria: passa per davant de Robert De Niro i Eddie Murphy i es cola en una de les categories més disputades d’aquesta edició, en què competirà amb DiCaprio, Adam Driver, Joaquin Phoneix i Jonathan Pryce. Ni Banderas ni Almodóvar ho tindran fàcil, sobretot el director de Dolor y gloria, incapaç de fer res davant l’huracà de Parásitos.

En la resta de nominacions interpretatives destaquen les dues nominacions –com a secundària i com a protagonista– de Scarlett Johansson, les primeres de l’actriu, que es treu així l’espina de l'oblit de Lost in translation. Una de les seves rivals en la categoria d’actriu protagonista serà Saoirse Ronan, que amb només 25 anys suma per Mujercitas la seva quarta nominació. Una categoria que impressiona és la d’actor secundari, amb un quintet de titans: Anthony Hopkins, Tom Hanks, Al Pacino, Joe Pesci i Brad Pitt. Curiosament, el favorit és l’únic actor que no ha guanyat l’Oscar, Brad Pitt, tot i que en té un com a productor de 12 anys d’esclavitud.

Una nissaga amb 92 nominacions

Les nominacions també deixen un grapat de curiositats i rècords, la salsa dels Oscars: John Williams suma la seva 52a nominació per la banda sonora de Star Wars: l’ascens de Skywalker, amb la qual cosa augmenta el seu rècord com a persona viva amb més nominacions, a només set del rècord absolut de 59 nominacions de Walt Disney. Un dels rivals de Williams per l’Oscar serà Thomas Newman, el compositor de la música de 1917, que ja va per la 15a nominació sense haver guanyat encara el premi. Aquest any fins i tot li podria prendre el seu cosí Randy Newman, nominat per la banda sonora d’Historia de un matrimonio i, de retruc, per la cançó I can't let you throw yourself away, de Toy story 4. No és la primera vegada que nominen els dos cosins en la mateixa categoria. De fet, estar nominat a l’Oscar és gairebé una tradició familiar a can Newman: al pare de Thomas –i tiet de Randy–, Alfred Newman, el van nominar 43 vegades i va guanyar nou estatuetes. En total, la família Newman (que també inclou Emili i Lionel, germans d’Alfred) suma 92 nominacions, rècord absolut per a una nissaga familiar.

Més curiositats dels premis: Honeyland, un documental de Macedònia sobre l’últim caçador d’abelles d’Europa, ha aconseguit la fita inèdita d’estar nominat com a millor pel·lícula estrangera i com a millor documental. Un dels seus rivals en la categoria de documental serà American factory, que ha sigut produït per la companyia de Barack i Michelle Obama. Tot i la nominació dels Obama, la diversitat no ha sigut la d’altres edicions i en els premis només hi ha un intèrpret afroamericà, Cynthia Erivo, nominada a millor actriu per Harriett. I com sempre, algunes de les millors pel·lícules de l’any s’han hagut de conformar amb les escorrialles: El faro amb una nominació per la fotografia, Ad Astra amb una altra per la mescla de so i, sí, Los vengadores: endgame amb una pels efectes visuals.

stats