Una comèdia feta a mida per a Joan Pera al Condal

Després de triomfar la temporada passada amb Escape room, el tàndem dramatúrgic format per Joel Joan i Héctor Claramunt torna amb El pare de la núvia

Després de triomfar la temporada passada al Teatre Goya amb Escape room, el tàndem dramatúrgic format per Joel Joan i Héctor Claramunt va rebre un encàrrec de Focus: escriure una obra a mida per a Joan Pera. “Ens van donar el títol, El pare de la núvia, i ens van dir que escrivíssim el que volguéssim. Tenir el títol d’entrada ens ho va posar fàcil per marcar les regles del joc i començar a jugar”, explica Joan.

El resultat és “una comèdia romàntica esbojarrada” amb “una estructura molt clàssica, de cinc actes”, subratlla Claramunt, que afegeix que volen “que la gent surti del teatre havent viscut una festa”. L’espectacle s’estrena dissabte i es podrà veure fins al 15 de desembre. Malgrat que el títol pot recordar les diverses pel·lícules homònimes, el muntatge no hi té res a veure. “Passa a Catalunya i està ple de referents molt nostres, propers a l’espectador i del present”, assenyala Claramunt. La història gira al voltant de Francesc Ramon Pujols-Pinyol (Pera), un “magnat de la galeta que ha construït un imperi i ha fet molts diners”, diu Joan, que a banda de la dramatúrgia també ha dirigit l’espectacle. El conflicte arrenca quan la filla del mestre galeter (Anna Carreño) anuncia que es casa i l’empresari es bolca a organitzar l’esdeveniment fins que s’adona que el nuvi (Oriol Casals) potser també és fill seu.

“En Joan Pera les passarà canutes -avança Joan-. És un home que sap patir amb molta gràcia, i és també el millor actor de comèdia del país”. Per a Joan Pera, poder protagonitzar un espectacle fet expressament per a ell és tot un luxe. “A la meva edat cada vegada costa més trobar obres. A vegades és difícil trobar una funció que sigui com casa teva, i aquesta ho és”, afirma Pera, que també compartirà escenari amb Pep Sais, Maife Gil, Marc Rius i Sergi Vallès. Sais -amb qui Pera ja va treballar a El fantasma de Canterville, que es va representar al Condal l’any passat- interpreta el gerent i assessor del protagonista, mentre que Gil encarna la mare de la núvia. “És un paper molt boig, d’una dona que no hi acaba de ser tota. A l’escenari mai havia fet les coses que em fan fer aquí. Al principi em feia vergonya però ara ja m’hi he acostumat”, explica Gil amb un somriure. El pare de la núvia està pensada com un cúmul de situacions delirants “que es van superant una darrere l’altra”, diu Joan, en un crescendo de dues hores i mitja que Pera defineix com “un sarau constant i una comèdia molt dinàmica i divertida”.

Part dels girs còmics recauen en un conjunt de sorpreses que, segons els dramaturgs, són “una de les claus de la comèdia”. És per això que no volen revelar alguns dels personatges que apareixeran al muntatge i que interpreten els actors més joves. “A la meva edat em fa molta il·lusió treballar amb les noves generacions. En saben tant! -diu Pera-. Et fas vell quan tens totes les respostes i ningú et pregunta res. És bonic veure que hi ha gent jove que està interessada en tu”.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF