La figura de Joan Mascaró omple de mística Santa Margalida

La segona jornada d'homenatge recorre els llocs mascaronians de la vila

Santa Margalida ha acollit aquest dissabte la segona diada de les Jornades d'homenatge a Joan Mascaró i Fornés (1897-1987) amb motiu del 120è aniversari del seu naixement. L'Arxiu del Regne de Mallorca fou escenari aquest divendres dels primers actes de reconeixement del món universitari i de Santa Margalida a la figura universal d’aquest filòleg, traductor i escriptor.

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports, la Universitat de les Illes Balears i l'Ajuntament de Santa Margalida, baix la coordinació de Gonçal López (UIB) i Antoni Mas (Ajuntament de Santa Margalida - UIB), han organitzat les jornades per tal de donar a conèixer l’obra literària de Joan Mascaró, un personatge clau del segle XX en la divulgació mundial de la mística oriental.

Un record a la seva figura, sobre la tomba on descansen les seves restes, amb un petit parlament de Jordi Griera, marmessor de la família, ha obert la jornada. Després s'ha visitat el mirador de l’església, on hi ha un bust de Mascaró. L'acte ha estat acompanyat d'una lectura poètica, a càrrec de Rafel Bordoy Pomar, amb texts del mateix Mascaró.

Suplement de l'ARA Balears

A la Casa de Cultura ha començat, passat migdia, la segona part del programa, en què la directora de l'ARA Balears, Aina Vives, ha presentat el suplement  que aquesta diari ha dedicat a Joan Mascaró, una figura universal que "sempre defensà l´ús de la llengua catalana a la nostra terra", ha subratllat. Més endavant, el missioner i escriptor Joan Francesc March, amic personal de Joan Mascaró, ha rebut un càlid homenatge. El religiós  porta sempre dintre "la força de Joan Mascaró", ha dit en el seu torn.

Antònia Quetglas, regidora que impulsà el 1982 el nomenament de Joan Mascaró Fornés com a fill il·lustre també ha intervingut per destacar la seva figura i el seu compromís en treballar en la defensa de gran valors com la dignitat humana, la cultura i llengua pròpia, n'ha destacat el fet que Santa Margalidà va romandre sempre en el cor del gran filòleg, traductor i escriptor.

A la cloenda, s’ha presentat el còmic del professor i periodista Ferran Aguiló, basat en la trajectòria vital de Joan Mascaró Fornés. "És una biografia de 27 fites cronològiques  de la vida d'un lletraferit", ha remarcat. "Si això fos un país, enlloc d'una païssa, la figura de Joan Mascaró es donaria a conèixer a les escoles", ha dit en acabar la seva intervenció.

Després de l'entrega d'un ram de flors de la delegada de Cultura, Rocío Romero, a Coloma Mascaró, la filla de Joan Mascaró, un recital d'UC, ha servit per tancar les jornades d'homenatge a aquest margalidà universal. Abans, emperò, la proposta de Jordi Griera de crear un wiki per concentrar-hi tot el coneixement i l'obra de Joan Mascaró, i que sigui accessible a tot el món a través d'internent, ha obtingut el compromís i beneplàcit del batle, Joan Monjo, qui ha definit com "un home en positiu" tota la trajectòria literària i humana de l'homenatjat.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF