Tres mallorquins són guardonats en els Premis de la Crítica de les Arts Escèniques

Joan Yago, Júlia Truyol i Vicky Luengo han rebut el reconeixement a millor dramatúrgia, millor actriu de repartiment i millor actriu principal, respectivament

Els mallorquins Joan Yago, Júlia Truyol i Vicky Luengo han estat guardonats en la 21a edició dels Premis de la Crítica, que es varen lliurar ahir a la nit al teatre Poliorama de Barcelona. Yago es va alçar amb el premi a la millor dramatúrgia, amb 'Sis personatges - Homenatge a Tomás Giner'; Truyol, amb el guardó a la millor actriu de repartiment per 'El temps que estiguem junts', de Pablo Messiez; i Luengo, amb el de millor actriu principal per 'Una gossa en un descampat', de Clàudia Cedó.

L'obra de Cedó va ser una de les grans triomfadores de la nit, i va rebre també el guardó a millor espectacle. 'Una gossa en un descampat' explica la història de superació d'una parella que ha de fer front al fet de parir un fill mort.

'El temps que estiguem junts' va fer triplet: es va endur també el premi Crítica Jove i el reconeixement al millor actor de repartiment per a Quim Àvila. L'obra aplega en un mateix espai dos moments que estan separats cronològicament. Per una banda, es mostra l'ascens i l'ocàs de l'amor d'una parella, des que comença a viure en un pis fins que el deixa. I, a l'hora, les reunions que feien un grup d'inconsolables en aquell mateix pis cinc anys enrere. Unes trobades en què miraven de trobar un estímul que els tornàs el desig.

'Sis personatges' és una producció del Teatre Lliure amb la col·laboració de la Fundació Arrels, que narra les històries de cinc persones en situació de sensellarisme en primera persona: són aquestes persones que viuen i dormen al carrer, que fan de protagonistes en l'obra. “Tenim al davant dos futurs possibles: un en què la imatge d’una persona dormint en un caixer automàtic és una barbaritat i un altre en què a Barcelona no hi ha prou caixers automàtics per a tots nosaltres”, va dir Yago a la gala.

 

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF