EXPOSICIÓ GRÀFICA
Cultura 06/06/2013

Joan Cortés, perspectives impossibles al voltant d'una taula

Edicions 6a inaugura avui la primera individual gràfica de l'artista

Cristina Ros
2 min
L'artista pollencí és un dels escultors  amb major projecció de les Illes gràcies al seu llenguatge personal.

Palma.La fidelitat de Joan Cortés (Pollença, 1964) als grans trets del llenguatge propi es manté en la que és la primera experiència de l'artista amb les tècniques de l'obra gràfica. Amb el predomini del seu blanc de sempre, aquesta vegada contrastat amb un negre que no aconsegueix trencar la subtilitat de l'obra, Joan Cortés exhibeix a Edicions 6a les seves primeres xilografies, litografies i carborúndums, obres treballades als obradors de la mateixa galeria. A aquestes mostres de tècniques gràfiques tradicionals, s'hi sumen una sèrie de dibuixos realitzats mitjançant el retall de papers i una selecció d'escultures -obres úniques, originals i múltiples- de qui té precisament en el llenguatge escultòric la base de la seva tasca artística.

Una simple taula

Per a l'exposició que s'inaugura avui a partir de les 20 hores i que es podrà contemplar fins al mes de setembre, Joan Cortés ha treballat al voltant d'una taula. És conegut que l'artista pollencí sol prendre una forma o un objecte com a mòdul per a la repetició, per a la superposició o l'acumulació, la creació de diversos plans, la provocació de llums i ombres o la concepció de noves formes a partir d'una sola. "En aquest cas, he tingut en la taula, una taula simple, rectangular i de quatre potes, l'element que m'ha donat el joc formal i conceptual. Potser la utilització d'aquest objecte sigui provocat per l'atzar, però en tot cas de l'atzar sempre convé estar-ne pendent", assegura l'escultor.

De família tradicionalment dedicada a la fusteria, després d'haver après l'ofici, Joan Cortés mai no ha renunciat que fes part del procés de realització de les seves escultures. "Sempre m'han interessat els processos artesans, l'elaboració manual, seguint la premissa que tot allò que ho pugui fer la mà, que no ho faci la màquina", diu Cortés. Tot i això, per a l'exposició a la galeria d'Edicions 6a Obra Gràfica, l'artista ha fet servir processos digitals, si més no per a l'estudi i la variació de les formes. Així, a partir de la taula, Joan Cortés crea unes "estructures arquitectòniques de perspectives impossibles", afegeix Bel Font, directora de la galeria.

Qui prèviament a aquesta exhibició havia desenvolupat grans instal·lacions per al museu Es Baluard de Palma i per a l'església de Sant Domingo de Pollença assegura que el projecte amb el taller 6a li ha aportat "il·lusió i energia en haver-me donat l'oportunitat d'aprendre i treballar les tècniques de l'obra gràfica, de la mà de Xisco Campins, mestre del taller. És una ocasió fantàstica poder fer feina en equip i sortir de la solitud de l'estudi".

stats