Cultura 28/07/2018

Jesús Jurado, un estiu al jaciment

Fa vint anys que el vicepresident segon del Consell de Mallorca participa activament en la recerca del conegut poblat de navetes dels Closos de Can Gaià, a Portocolom

Sabrina Vidal
2 min
Jesús Jurado s’allibera de l’estrès mental a Portocolom.  El vicepresident del Consell, rodejat d’estudiants i llicenciats en Història.

És la cara més desconeguda d’un polític que assegura que l’arqueologia el relaxa. El vicepresident segon del Consell de Mallorca, el podemita Jesús Jurado, agafa vacances i desconnecta enrevoltat de terra prehistòrica. Ahir es va endinsar en la seva primera jornada en el passat als Closos de Can Gaià, a Portocolom, com ha estat fent els darrers 20 anys. “Per mi significa un descans de l’estrès mental que vivim dins el món de la política”, assegura.

I és que Jurado es confessa un arqueòleg gairebé frustrat. “No m’hi he pogut dedicar professionalment, però sempre he mantingut una relació propera amb el món de l’arqueologia, i molt especialment amb l’equip que tira endavant aquest projecte”, declara.

Els inicis

Els Closos de Can Gaià és un jaciment de l’edat del bronze d’entre els anys 1700 i 850 aC compost per nou naviformes, que és l’edifici més comú d’aquella època a Mallorca i a Menorca.

El projecte d’investigació dels Closos de Can Gaià es va començar l’any 1996 gràcies a la feina de Bartomeu Salvà i Manel Calvo, que codirigiren la iniciativa de la Universitat de les Illes Baleas. Des de llavors s’hi ha fet feina de manera ininterrompuda. “Jo hi vaig des del 98, fa 20 anys”, explica Jurado, que ja és un més de l’equip de feina.

Línies d’actuació

El projecte inclou cinc grans línies de feina. D’una banda, la científica, que ha permès avançar en els coneixements que es tenen de les comunitats que existien durant l’edat de bronze.

De l’altra, la tècnica, ja que s’hi han introduït noves aplicacions que han permès constatar que els poblats no només estaven formats per naviformes, sinó que també s’han documentat zones d’activitat econòmica i artesana comunitàries.

En tercer lloc hi ha la línia formativa, una de les més importants, perquè des que començaren les excavacions cada mes d’agost s’ha fet una campanya en la qual participen estudiants i llicenciats d’universitats espanyoles i internacionals amb la intenció de formar-se i d’estar en contacte amb la prehistòria de les Illes Balears.

La restauració és una passa més del projecte dels Closos, que cerca la conservació tant d’elements estructurals com constitutius.

A més, es fa una important tasca de difusió per tal que la feina que es realitza arribi a la societat i la conscienciï del patrimoni arqueològic. A la difusió, hi contribueixen les diferents conferències i el material instructiu editat, a banda de tallers i visites guiades.

Coincidint amb les seves vacances, que comencen demà, el vicepresident segon del Consell, Jesús Jurado, participa de nou en la campanya d’estiu en una oportunitat “per descobrir alguna cosa més sobre les societats mallorquines prehistòriques”, assegura.

stats