FENOMEN MUSICAL
Cultura 17/09/2011

La 'Jenifer' d'Els Catarres ja té competència 'quilla'

Els comentaris que Jordi Pujol va fer sobre Jenifer la vigília de la Diada han tornat a posar Els Catarres d'actualitat. Montserrat és el títol de les paròdies que, junt amb una polèmica, han encès la xarxa.

Antoni Ribas Tur
2 min
La Jenifer d'Els Catarres, trio compost per Jan Riera, Èric Vergés i Roser Cruells, té la Montserrat de rival.

Barcelona.Després que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol cités com a exemple d'integració el cas de la Jenifer d'Els Catarres, en la conferència de la Diada, el fenomen social de la xoni de Castefa ha revifat i s'ha estès a dins i a fora de la xarxa. Les xifres que remenen són espectaculars: des de la publicació de Jenifer, més de 845.000 persones han vist el vídeo al canal que el grup té a YouTube, les descàrregues gratuïtes del disc a la web pugen fins a 70.000 i les de la cançó a 40.000. I dijous els programes de ràdio Fricandó Matiner (RAC105) i El matí i la mare que el va parir (Ràdio Flaixbac) van acabar de rematar el seu èxit amb dues paròdies del tema. Les versions capgiren la història original i relaten l'amor prohibit de l'original des del punt de vista d'un quillo que s'enamora d'una pubilla catalana, la Montserrat.

A la primera, obra de l'humorista Peyu, el protagonista afirma: " Yo que siempre he defendido lo de una grande y libre / ahora me enamoro de una pava catalana. / Oh Montserrat, aprenderé els pronoms febles per tu ". A l'altra, dels Chatarras, un quillo enamorat acaba de perdre els papers per amor i exclama que " Yo que en cada Carnaval me disfrazo de Tejero, como todo buen español. / Yo siempre voy cara al sol con la mano levantada. / Y ahora me he quedado pillado de una pija catalana. / Oh Montserrat, me haré 'enxaneta' por ti / Oh Montserrat, me tragaré el nuevo programa de Cuní / Lucharemos por nuestro amor charnego, Oh Montserrat ".

L'èxit que Els Catarres han assolit en els últims mesos ha desgastat, però, el cantant del grup, Èric Vergés. La formació ha suspès els concerts durant un mes per un problema d'afonia del vocalista. No podran participar en una de les semifinals del concurs Sona 9, programat en el marc del festival Barcelona Acció Musical (BAM), ni a les festes de Santa Tecla a Tarragona. Si la recuperació de Vergés ho permet, tornaran als escenaris el dia 5 d'octubre a Girona.

La popularitat que Els Catarres han adquirit també la ratifica la polèmica que es va desfermar a la xarxa coincidint amb el llançament radiofònic de les dues paròdies. Un periodista de la revista Enderrock va anunciar via Twitter que el 2005 dos dels integrants dels grup, el guitarra Jan Riera i el mateix Vergés, van publicar el tema Nazionalismo amb el grup Hotel La Paz, en què es vincula nacionalisme i terrorisme. Riera va declarar a l'ARA que el grup es va dissoldre fa anys, que ni ell ni Vergés van participar en la composició del tema i que la idea era criticar sobretot el nacionalisme espanyol, que aleshores era molt dur contra l'Estatut. "Jo no hauria tocat mai en un grup que cantés contra el nacionalisme català, perquè sóc el primer de defensar la meva cultura i la meva llengua".

stats