MÚSICA
Cultura 13/01/2018

Jazz i folk dels Pirineus amb la Big Band del Conservatori

El concert és avui a les 20.30 h al teatre Xesc Forteza

Margalida Mateu
2 min
La Big band.

PalmaFolk dels Pirineus i jazz es fusionen avui en un concert especial de la Big Band del Conservatori de les Balears, capitanejada per a l’ocasió pel compositor i arrangista Sergi Vergés.

La història del repertori que farà la Big Band és preciosa, neix de l’aventura personal del seu compositor, Sergi Vergés. El també professor del Liceu de Barcelona per causalitats musicals va topar amb els poblets dels Pirineus de Catalunya i va quedar impressionat de la tradició musical d’aquella zona i de la bellesa natural, així que començà a investigar la música de la zonal i la integrà en el seu projecte personal, el jazz. El director, però, va anar més enllà: “Aquest projecte m’ha canviat la vida”. Vergés decideix anar a viure a un poble de 45 habitants de la vall del Cadí i s’està més de dos anys creant els arranjaments de les cançons que esdevindran en la Rufaca Folk Jazz Orquestra i el disc Beatus ille, que significa ‘feliç aquell’. “Me’n vaig anar a escriure folk a l’epicentre del folk”, recalca el compositor, per tal de “viure rodejat de la gent i de la música”.

A partir d’aquí, el director i arranjador de l’orquestra Sergi Vergés construeix una formació sorprenent. Per una banda, aplega joves músics de l’Alt Urgell i la Cerdanya, especialistes en instruments tradicionals de la zona, i per altra, una big band integrada per joves graduats i professors de jazz dels conservatoris de Barcelona. “Les dues seccions xoquen en molts sentits -per tessitura, per timbre, per significat...-, però no d’una manera destructiva, sinó tot el contrari”. D’aquí neix un conjunt equilibrat en el qual les dues seccions es veuen reforçades. I aquesta és la gran virtut de Beatus ille, crear un clima, una música que no sols estableix diàleg entre tradicions i cultures, sinó que obre un únic paradigma sonor que no es decanta ni pel jazz ni pels sons tradicionals pirenaics. La Rufaca Jazz Orquestra compta amb la cantant mallorquina Joana Gomila, a qui Vergés ja coneixia del seu projecte ‘Folk Souvenir’ i que va trobar que hi encaixava de meravella: “per què no un accent de Manacor cantant les cançons dels Pirineus?”, diu convençut Vergés, i així va ser com Gomila és la cantant de la formació i del disc. Avui seran les alumnes del Conservatori qui entonin les melodies folk pirinenques i també “l’únic tema que no és folklore del disc que és el cant de la Sibil·la que també em vincula a Mallorca, i és que a la Seu d’Urgell s’havia perdut la Sibil·la i ara fa uns 30 anys que la varen recuperar i torna a ser una tradició molt arrelada a la catedral de la Seu, és una peça molt emocionant”, afegeix.

Avui, doncs, aquest repertori arriba a Palma de la mà del Conservatori de les Balears i, malgrat que no ho fa amb els músics titulars, seran els integrants del Conservatori de Música de les Illes els qui faran sonar aquestes cançons precioses de música tradicional pirinenca recreada per Vergés. El concert és a les 20.30 h al teatre Xesc Forteza de Palma amb una trentena de músics.

stats