Cultura 10/01/2018

La música mediterrània del mallorquí Jaume Compte arriba a Teheran amb Nafas Ensemble

La sala del concerts del Centre cultural Niavaran de la capital iraniana ha estat el lloc escollit per presentar el projecte

Ara Balears
1 min
Jaume Compte en una fotografia d'arxiu amb el també músic Jaume Tugores.

PalmaJaume Compte actuarà aquest divendres amb el seu grup Nafas Ensemble en el marc del Festival Internacional de Música Fajr, la cita musical més important de l'Iran, a través de la col·laboració de l'Institut Ramon Llull. La sala del concerts del Centre Cultural Niavaran de la capital iraniana ha estat el lloc escollit per presentar el seu projecte de sonoritats i timbres mediterranis.

Jaume Compte investiga les sonoritats i els timbres mediterranis amb instruments tradicionals com ara el grec bouzouki, l'àrab oud, el persa zarb i el darbouka, molt habitual a l’Orient Mitjà. Utilitza els sons acústics per elaborar un discurs musical propi que beu de diferents tradicions mediterrànies i, alhora, de l'experimentació amb el contemporani. Ha editat diversos treballs discogràfics en solitari com ara 'Com a pous de mar' (Blau-Discmedi, 2001) o' Alè' (TempsRecord, 2006), aquest últim amb col·laboracions de músics de països mediterranis.

Des del 2007 treballa també amb el seu grup Nafas Ensemble, format per Enric Pastor al violí i a la viola, Dmitry Struchkov al violoncel, Wojtek Sobolewski al contrabaix i el mateix Compte a la guitarra, a l’oud i a les percussions. Nafas Ensemble ha editat els discos 'Tariq' (autoeditat, 2011 / ArcMusic, 2014), en què col·laboren artistes Francisco Albéniz, Marcel Cranc i Sílvia Pérez Cruz; i 'VODA' (autoeditat, 2013), amb certes sonoritats balcàniques. Compte també ha col·laborat amb Maria del mar Bonet.

El Festival de Música Fajr és l’esdeveniment musical més important d'Iran, se celebra anualment al gener en diferents indrets de la ciutat i convoca músics molts diversos de renom nacional i internacional.

stats