Cultura 25/02/2012

Jabier Muguruza actua al BarnaSants i al Vendrell

X.c.
2 min

BARCELONAEl cantautor Jabier Muguruza torna a convocar els seus poetes bascos preferits en el disc Bikote bat (Resistencia, 2011), que avui presenta a la sala Luz de Gas de Barcelona, dins del festival BarnaSants, i demà a l'Auditori Pau Casals del Vendrell.

Muguruza, nascut a Irun el 1960, és un amant de les paraules, com ho són Bernardo Atxaga, Iñaki Irazu, Gerardo Markuleta i Harkaitz Cano, quatre dels poetes que han escrit les lletres del nou àlbum. Els uneix una complicitat forjada en l'amistat, i la relació artística entre ells funciona en dues direccions. Muguruza els busca perquè "tenen una visió de la vida similar" a la seva. I els poetes escriuen sabent que els seus versos els cantarà ell, que és el que ha passat a Bikote bat [Una parella].

El músic d'Irun pot presumir, per exemple, de comptar amb les paraules d'Iñaki Irazu, el germà de Bernardo Atxaga. "Al País Basc Iñaki Irazu hi té seguidors, i moltes editorials el persegueixen perquè publiqui, però ell s'entesta a no editar. En canvi, jo tinc més de vint cançons amb textos d'ell -explica Muguruza-. Quedem per dinar i ell apareix amb una carpeta tota plena d'escrits. Tinc trenta o quaranta textos de l'últim dinar".

L'altaveu dels poetes bascos

D'alguna manera, Muguruza s'està convertint en l'altaveu de la poesia basca contemporània, sobretot de la que "no està supeditada a una determinada manera d'enfocar les coses" marcada per l'entorn polític. "M'interessen els autors que no escriuen des de l'èpica o la idealització sinó que van al fons de la condició humana", diu, i afegeix que la cultura basca "està vivint un bon moment, amb escriptors que tenen un nivell molt alt".

Pel que fa a la música, el nou àlbum significa un pas cap a la depuració, gràcies a l'aportació del pianista Mikel Azpiroz. "Els poetes els he elogiat moltes vegades, i ara toca lloar també la fantàstica feina del Mikel. Els seus arranjaments, tan minimalistes, són excepcionals", explica el músic.

En directe només actuen Muguruza i Azporoz, veu i piano. "És més senzill i s'adiu més amb el to del disc, però la crisi també hi influeix. Ara com ara, sortir a tocar amb una banda és molt complicat", reconeix Muguruza.

stats