CINEMA
Cultura 26/01/2013

J.J. Abrams dirigirà el nou episodi de la saga 'Star Wars'

J.J. Abrams s'ha allistat a l'imperi. El creador de Lost dirigirà la nova entrega de la saga Star Wars. Disney pispa a Paramount el refundador de l'altra gran franquícia galàctica de Hollywood: Star Trek.

Xavi Serra
3 min
J.J. Abrams, durant la presentació de la sèrie Revolution, que produeix el futur director de Star Wars: Episodi 7.

BARCELONAEl lloc de treball més cobejat dels últims anys a Hollywood ja no està disponible. Després que sonessin els noms de Matthew Vaughn ( Kick ass ), Jon Favreu ( Iron Man) i David Fincher (Seven) , finalment el director responsable de continuar la llegenda de Star Wars serà J.J. Abrams. El creador de la sèrie Lost passarà així de refundar la saga Star Trek -al juliol estrena Star Trek, en la oscuridad , el segon episodi dirigit per ell- a prendre el relleu de George Lucas al comandament de la gran saga galàctica per excel·lència.

El d'Abrams va ser un dels primers noms que es van posar sobre la taula quan Disney va comprar Lucasfilm a l'octubre i va anunciar la intenció de produir noves pel·lícules per continuar la història creada per Lucas. Format en l'àmbit televisiu -és el creador de sèries que han eixamplat els límits de la ficció a la petita pantalla com Alias i Lost- , si es tracta de revitalitzar creacions alienes, Abrams hi té la mà trencada: va debutar amb èxit a Missió impossible 3, la franquícia d'acció al servei de Tom Cruise, i el 2009 va completar amb nota el repte de posar el comptador a zero de la mitologia trekkie amb Star Trek . Fins i tot el seu film més personal, Super 8 , és un exercici d'actualització i homenatge del cinema fantàstic familiar dels 80, amb producció del gran artífex del gènere, Steven Spielberg. En tots aquests treballs, Abrams ha sabut trobar un bon equilibri entre el respecte a la tradició precedent i l'actualització als nous temps, precisament el que perseguia Disney.

De franquícia en franquícia

Però va ser el mateix Abrams qui es va descartar de la competició per dirigir Star Wars quan al desembre va afirmar que tot i que La guerra de les galàxies era una de les seves "pel·lícules favorites de tots els temps" i que estava "tan intrigat com qualsevol" en el futur de la saga, creia que ho seguiria només "com a espectador". Finalment, s'ha filtrat que la nova presidenta de Lucasfilm en substitució de Lucas, Kathleen Kennedy, l'ha convençut per posar-se al capdavant del projecte. Així, el nom d'Abrams s'afegeix al del guionista de Toy Story 3 Michael Arndt i els de Carrie Fisher i Mark Hammill, que podrien reprendre els seus rols en la trilogia original.

La notícia obre, això sí, un interrogant respecte al futur d'Abrams com a director de les futures entregues de Star Trek . Disney té previst estrenar Star Wars: Episodi 7 el 2015 i, a partir de llavors, produir una nova entrega cada dos anys. No sembla probable que Abrams pugui portar les regnes de les dues franquícies alhora. Si el cineasta abandona finalment l'Enterprise, alguns trekkies no estaran del tot decebuts: segons els més puristes, el ritme frenètic i basat en l'acció d'Abrams no és l'adequat per a Star Trek . Per acabar-ho d'adobar, el mateix Abrams ha confessat que de petit mai no va ser fan de Star Trek i sí de la trilogia galàctica, tot un sacrilegi per a la comunitat trekkie . Passar d'una franquícia a l'altra és, per a alguns, tan greu com si un jugador del Barça fitxés pel Madrid. Abrams es convertiria en el Figo de la ciència-ficció.

Que la notícia transcendeixi en vigílies d'una estrena afegeix més llenya al foc. Paramount haurà de veure ara com la promoció del nou Star Trek es veu eclipsada pel fitxatge d'Abrams. Els fans de les dues sagues -la ciència-ficció, al cap i a la fi, no és tan sectària com el futbol- s'ho han pres amb més humor i proposen a internet crossovers entre una sèrie i l'altra: Darth Vader fent de dolent a Star Trek i un cameo de Spock al nou film de Star Wars .

stats