Cultura 10/11/2018

Isabel Peñarrubia dedica el seu pregó a l’aportació de la dona mallorquina al català escrit

M.ll.
2 min
La historiadora Isabel Peñarrubia durant la lectura del pregó de la Setmana del Llibre en Català.

PalmaEl pregó de la XXIX edició de la Setmana del Llibre en Català va ser llegit ahir per la historiadora Isabel Peñarrubia, que centrà el seu discurs en la contribució de la dona mallorquina al català escrit. Durant l’acte d’obertura de la Setmana, el Gremi de Llibreters anuncià que durà a terme un recull de llibres i donarà un 1% dels beneficis en solidaritat amb els afectats per la torrentada del Llevant del 9 d’octubre passat.

El discurs de Peñarrubia va recórrer set segles d’història de la llengua catalana analitzant les aportacions de les dones, tant en l’àmbit de la literatura escrita com de la literatura oral. El pregó, tal vegada massa historicista, despertà poques emocions entre els presents. La historiadora també recordà que moltes dones escriptores han estat “poc valorades” al llarg de la història.

La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Barceló, va recordar que durant l’edició de l’any passat “vàrem veure com empresonaven la meitat del govern de la Generalitat de Catalunya, mentre que l’altra meitat s’exiliava a Brussel·les”. “Des d’aquí volem sumar-nos al clam per la democràcia i la llibertat d’aquesta lluita, la de Catalunya, que interpel·la tothom que cregui en la democràcia i els drets humans”, va dir.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, va destacar que les llibreries de Ciutat “són un model a seguir”. “Fan cultura cada dia i ens mostren la realitat que es viu”, va afegir. “Veure que els llibreters tornen a reivindicar el català després d’un any en què s’ha vist malmès en moltes ocasions és un gust”, va sentenciar.

Per part seva, el president del Consell Insular de Mallorca, Miquel Ensenyat, va tenir ben present Guillem d’Efak quan afirmà que “un llibre és la millor manera de ser qui som”, i va recordar els anys i fets ocorreguts des de la manifestació a favor de l’Estatut d’Autonomia del 29 d’octubre de 1977. A més, Ensenyat subratllà que, a banda de les ajudes públiques, esdeveniments com la Setmana “també disposin de la inversió dels lectors de llibres”.

La consellera de Cultura del Govern balear, Fanny Tur, destacà la importància de la presència de les llibreries “com a part del paisatge urbà i humà”. “Fa un any, hi havia cartells que reclamaven la llibertat dels presos polítics. Per això és bon moment per recordar que els llibres signifiquen llibertat, compromís i revolució”, va dir.

stats