FESTIVAL DE TEATRE

S’Illo, arts escèniques perifèriques a Santanyí

El dramaturg mallorquí Manel I Serrano va ser un dels finalistes de la cinquena edició del Corredor llatinoamericà

Teatre, formacions, jornades, cinema i una entrega de premis, la Teta Premium (el premi del públic) i el Premi Illo (un trofeu efímer de xocolata realitzat per l’escultor Tomeu Vidal). El festival d’arts escèniques de Santanyí, S’Illo, arriba a la cinquena edició. Va començar dissabte passat amb un taller de sevillanes i ball de bot, i finalitzarà el 6 d’octubre, tot i que el 23 de desembre hi ha programada Los ladridos de Bolonia, del xilè Cristofer Caro, guanyador del certamen de dramatúrgia emergent de Llatinoamèrica.

Avui, dissabte, se’n du a terme la inauguració, la festa de disfresses Santanyí que te vi, una Mariferia amb fanalets i la participació de Grimassira Maeva (una de les drags més populars d’Espanya, guanyadora dos pics del concurs de drags de Gran Canària, qui ha impartit un taller de vestuari), el concert de Chanson Mormon i la música dels discjòqueis Senlima Sound i Erma Eme, tot gratuït a partir de les 21.30 h.

El corredor llatinoamericà

Can Timoner és un casal familiar gestionat per una associació cultural. Fa cinc anys varen decidir de manera assembleària no comptar amb suport institucional. El festival, dirigit per Jeroni Guiem Obrador, podria demanar ajuts a través de la seva productora, T-Shock Cultura Emocional, però en ser un esdeveniment que va néixer sense ànim de lucre i amb el qual col·laboren més de 30 establiments de Santanyí, consideren més coherent mantenir el projecte des de l’autogestió. Tenen en marxa un crowdfunding que serveix per pagar el cost dels viatges, les dietes i altres despeses. Diuen que si hi ha cap benefici de la venda d’entrades, ha de ser per als honoraris dels creatius.

El corredor llatinoamericà és l’agermanament entre festivals independents de Sud-amèrica amb set anys de trajectòria, una xarxa per a la nova dramatúrgia. Una plataforma per al teatre independent que fa de pont entre les Illes Balears i Llatinoamèrica. Can Timoner acull l’únic festival que forma part d’aquesta xarxa, juntament amb cinc festivals més a Colòmbia, Mèxic, l’Argentina, el Brasil i Xile. A més d’estar vinculats amb el corredor llatinoamericà, ho estan amb el festival de monòlegs del teatre de Medellín. Amb inclinació pel teatre de text, la dansa també hi té cabuda quan és performativa.

Entre la programació destaca Calapot, que actuarà en concert el diumenge dia 2 . El 8 de setembre, Diego i Clara Ingold representaran Pariéntesis, que tracta la temàtica de les constel·lacions de Jodorowsky. El dissabte 15 hi ha programades diverses peces de microteatre, amb vi i tapes. Aina Conta realitzarà una residència artística i el 23 presentarà els resultats en format d’espectacle infantil. Dia 29 s’ha organitzat una jornada sobre les addiccions a les noves tecnologies i Conxa Vidal interpretarà la peça que l’any passat va guanyar la Teta Premium, Internet Obssesive disorder, una comèdia tots els beneficis de la qual aniran íntegrament a Projecte Home.

Sergio Villanueva va ser el guanyador del certamen

La cinquena edició del certamen ha finalitzat amb Sergio Villanueva com a vencedor del concurs espanyol i el dramaturg mallorquí Manel I Serrrano com un dels finalistes. El Corredor llatinoamericà ha premiat el monòleg de gran qualitat poètica de Villanueva en el que narrava la vida d'Ava Gardner quan vivia a Espanya. L'altre peça destacada a l'àmbit espanyol, va ser la del mallorquí Manel I Serrano, titulada "La negra Jaula de la Valquiria", un text teatral que es mou en el marge incert de la realitat més feroç i de la mitologia poètica dels no morts.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF