CINEMA
Cultura 03/04/2012

Hollywood assetja un film contra el 'bullying'

Bully ha encès la polèmica. Segons l'associació que qualifica els films als EUA, un documental que retrata el bullying no és apropiat per a adolescents. El cas qüestiona el sistema de censura de Hollywood.

Xavi Serra
3 min
Hollywood assetja un film contra el 'bullying'

BARCELONA.El cap de setmana passat es va estrenar en només cinc cinemes dels Estats Units Bully , un documental que segueix durant un any les vides de diferents víctimes de bullying . Dirigida per Lee Hirsh, la pel·lícula aborda les tragèdies en primera persona de diferents personatges: un adolescent d'aspecte infantil que és assetjat diàriament a l'escola i a l'autobús; uns pares que es van fer activistes després del suïcidi del seu fill, víctima d'assetjament; una noia lesbiana que en sortir de l'armari perd tots els amics de l'escola; un estudiant que, portat al límit pels seus torturadors, va aparèixer un dia a l'escola amb la pistola de la seva mare i ara compleix condemna en un institució penal per a menors.

Tot i provocar certs recels entre els crítics pel subratllat musical de les escenes més emotives i perquè ofereix una visió un pèl simplista de la problemàtica, en general els comentaris coincideixen a destacar la seva vocació de servei públic a l'hora de capturar la crueltat dels instituts, el terror autèntic que experimenten els afectats i la indiferència d'alguns dels responsables dels centres escolars, més hàbils espolsant-se els problemes que resolent-los.

Documental de denúncia en el sentit més tradicional, l'aposta de Bully passa pel retrat descarnat i verídic d'una realitat conflictiva, una bufetada de realitat que posa el dit a la nafra amb l'esperança de sensibilitzar els espectadors. Tanmateix, l'autenticitat li ha jugat una mala passada: l'associació que s'encarrega de les recomanacions per edat de les pel·lícules als Estats Units (MPAA) li ha atorgat la qualificació R, que prohibeix als menors l'accés a la sala on s'exhibeix si no és acompanyats d'un adult. Però la influència d'aquesta qualificació arriba encara més lluny: un film R no pot ser exhibit en cap centre educatiu i, per tant, no pot ser utilitzat com a eina pedagògica per combatre in situ l'assetjament escolar. ¿I quin motiu addueix la MPAA per prendre aquesta decisió? No hi escenes de sexe explícit o violència extrema. Simplement, un ús excessiu (sis vegades!) de la paraulota fuck .

Així doncs, Bully ha obtingut la mateixa qualificació que la MPAA va concedir al film de terror Saw VI , un festival de tortures i morts esgarrifoses que la censura espanyola fins i tot va classificar com a X. Inevitablement, el fet de considerar més important protegir els menors de les paraulotes que lluitar contra l'assetjament escolar ha provocat als Estats Units una gran polèmica que ha posat contra les cordes la MPAA. Una campanya amb més de 200.000 firmes li exigeix que concedeixi al film la classificació PG-13, que informa els pares que algunes escenes podrien ser inapropiades per a menors de 13 anys.

Weinstein contraataca

Al darrere de Bully hi ha la companyia de Harvey Weinstein, l'artífex de l'èxit de The artist i El discurs del rei , que no ha dubtat a encendre el foc d'una polèmica que, tot sigui dit, ha reportat al documental una gran quantitat de publicitat gratuïta. Quan la setmana passada el comitè d'apel·lació de la MPAA va ratificar la classificació R de Bully, Weinstein va amenaçar de renunciar a la classificació de la MPAA i estrenar la pel·lícula en qualsevol cinema disposat a projectar-la. Immediatament, l'associació nacional de cinemes va respondre insinuant que si ho feia considerarien tots el films distribuïts per Weinstein com a NC-17, és a dir, només per a adults. Finalment, Weinstein va complir l'amenaça però només a mitges: va estrenar el documental sense la corresponent qualificació de la MPAA, però els cinemes es van curar en salut exigint als menors d'edat una autorització firmada per un pare. Amb una bona recaptació en el primer cap de setmana (86.000 euros, la millor estrena de l'any per a un documental), el diari LA Times revelava ahir que Weinstein ja prepara un muntatge del film lliure de fucks de cara a l'edició en DVD i les vendes a la televisió. Per què ara sí i abans no? Weinstein considera que ja n'hi ha prou de lluitar per l'autenticitat: és l'hora de fer caixa.

stats